Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена Питка»Домашна Питка-Пица Корона

Домашна Питка-Пица Корона

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Домашна Питка-Пица Корона
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 12
06/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
15
"Най-вкусната питка с аромат и вкус на пица, каквато не сте опитвали досега"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък е за намазване)
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • брашно - около 1 кг може и малко повече зависи от големината на яйцата
  • за плънката
  • шунка
  • кисели краставички
  • маслини
  • гъби
  • топено сирене
  • чушки
  • риган
  • лютеница
  • кашкавал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От изброените продукти замесвам тесто, като първо активирам маята с 2 ч.л. захар и 1 с.л. брашно. Брашното трябва да се пресее, да стане пухкава питката.

Тестото оставям да втаса, след което от него отделям една по-малка част за центъра на питата, от която разточвам 2 малки обли кори.

Едната мажа с лютеница и поръсвам от нарязаните всички продукти за плънката, с другата я затварям и по края притискам с лъжица и вилица.

От голямата част тесто разточвам голяма обла дебела кора, вътрешната част на кората (центъра) разрязвам на 8 части. От тях до края на кората мажа с лютеница, от снимките ще разберете по-точно и ще придобиете представа.

Върху намазаната част с лютеницата слагам от всички продукти, нарязани на ситно, без чушката и кашкавала, поръсвам с риган.

От нарязаните 8 листа всяко хващам и завивам плънката, като подвивам отдолу под питката.

Предварително направения готов център с плънка, като малка затворена пица, поставям по средата. Украсявам отгоре с малко останало тесто като цвете.

Оставям питката да втаса, след което я мажа с жълтък и олио, върху откритата плънка слагам по едно кръгче чушка и пека в загрята фурна.

Почти изпечена, я вадя и на откритите места с плънка слагам настърган кашкавал, и връщам пълнената питка за разтопяване на изключена фурна.

Домашната Питка-Пица Корона е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марина
Марина
изпробвано и смея да твърдя,че добре се получи първото ми замесване хихихи
27.01.2017 15:01
1