Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка Изящество

Питка Изящество

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка Изящество
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
23/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
12
"Изискана и вкусна питка за най-веселите поводи за празненство!"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр (като единия жълтък е за намазване)
  • прясно мляко - 400 мл
  • мая - 1 кубче
  • захар - 2 с.л
  • сол - 1 с.л
  • брашно - 1 кг
  • масло - за намазване
  • сусам
  • мак
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцата със 300 мл от млякото, хубаво е да са на стайна температура. Затопляме останалото мляко и сипваме една лъжица захар и брашно, разбъркваме и чакаме да се активира.

През това време пресяваме брашното и правим кладенче, сипваме яйчената смес и маята. Замесваме еластично тесто и оставяме да отпочине и втаса. Разделяме на 3 топки, от едната правим малки топчици, които редим по края на тава, застлана с хартия за печене, всяко топче режем на 2 места със ножица. От втората топка разточваме кора която мажем с масло, навиваме на руло и режем по дължина. Усукваме двете части.

От третата топка правим 3 отделни части - една малка обла кора, която поставяме по средата и върху нея слагаме усукания кръг. Изработваме и малък усукан фитил с красива роза, която се прави от разточени изрязани кръгове, събрани и оформени с пръсти.

Питката се оставя да втаса след което мажем с разбития жълтък и поръсваме със сусам и мак. Печем питката в загрята фурна на 160 градуса за около 35 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
512
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Арка
Арка
Наистина е изящна.!
23.09.2016 12:23
6
1
1
Покажи всички подкоментари