Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична погача за кръстница

Празнична погача за кръстница

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k8k6
Празнична погача за кръстница
Снимка: Добринка Петкова
2 / 3
29/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Да те изберат за кръстник е голяма чест, която се отбелязва и с чудесна погача, като тази тук"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1.2 кг
  • мая - 20 г
  • прясно мляко - 500 мл топло
  • яйца - 3 бр
  • кисело мляко - 2 - 3 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното. Поръсете солта и добавете леко разбитите яйца, киселото мляко и маята, разтворена със захарта в прясното мляко.

Замесва се тесто и се оставя малко да се отпусне.

Разделете тестото на части - 1 малка топка за средата, 1 голяма за рулото, 3 средни за големите листенца и 3 малки за малките листенца.

Разточете топката за рулото на правоъгълна кора, с дължина обиколката на тавата. Намажете с олио и навийте на стегнато руло. Сложете го в намаслената тава.

Трите средни топки разточете на кръгли кори. Намажете първата с олио, покрийте с втората, пак намажете и поставете третата. Нарежете на 8 триъгълника.

На всеки направете разрез и промушете върха на триъгълника през него. Така направете с останалите триъгълници. Подредете ги върху рулото в тавата.

Разточете малките топки тесто и ги сложете една върху друга, като намазвате с олио.

Нарежете ги на 8 триъгълни парчета - 4 по-големи и 4 по-малки. Всяко поставете между големите листенца, като първо поставите по-големите през едно, а след това по-малките и леко ги разлиствате.

В средата поставете малката топка и ако ви е останало тесто, направете няколко розички.

Оставете погачата да втаса и я намажете с жълтък разбит с прясно мляко. Печете на 200 градуса около 40 минути.

Празничната погача за кръстница е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: