Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Содена питка за Бъдни вечер

Содена питка за Бъдни вечер

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9722k9
Содена питка за Бъдни вечер
Снимка: Христилияна Димитрова
2 / 5
23/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Традицията повелява на Бъдни вечер да се меси содена питка, вкусна и красива като тази тук"

Необходими Продукти

  • брашно - 2.5 ч.ч.
  • сода за хляб - 1 чаена лъжица
  • сол - 1 чаена лъжица
  • олио - 3 супени лъжици
  • оцет - - 1 супена лъжица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в по-дълбока купа. В брашното се прави кладенче. Содата за хляб се погасява във оцета. След като се погаси содата се добавя към брашното. Добавят се и останалите продукти.

При постоянно бъркане се добавя една чаена чаша хладка вода. Замесва се меко тесто. След като тестото е готово се оставя на страни за около десетина минути да почива.

В намазана с олио и набрашнена тава се оформя питката. Отгоре питката се набожда цялата със вилица, за да не се пукне. Готовата пита се помазва само с олио.

Отгоре украсата е направена от брашно, сол и вода. Пекох содената питка на 200 градуса, за около 30-35 минути. След като се извади от фурната питата се поръсва със вода и се завива със кърпа, за да омекне.

В питата по желание може да сложите и стотинка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
56
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Димитър Дадачев
Димитър Дадачев
Всичко е добре , но това СЪС ми идва в повечко , това змийска питка ли или съсодена ?!??!?
11.12.2016 23:49
14
17