Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначен венец с шоколад

Козуначен венец с шоколад

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k8k6
Козуначен венец с шоколад
Снимка: Добринка Петкова
1 / 3
26/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Пролетно време може да виете венци от цветя, но нещо ни подсказва, че по-предпочитани ще бъдат козуначните венци с шоколад"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 550 г
  • масло - 80 г
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 7 г суха
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 4 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • за плънката
  • шоколад - 200 г млечен
  • масло - 60 г
  • захар - 2 с.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното със солта.

Добавете маята, маслото, нарязано на кубчета, яйцата разбити със захарта и млякото.

Замесете меко тесто и оставете да втаса, докато удвои обема си. Разточете тестото на лист с диаметър 40х40 см и около 1 см дебелина. Намажете го с масло и поръсете със захарта.

Нарежете шоколада на парчета и ги поръсете върху кората. Завийте на стегнато руло.

Поставете го върху хартия за печене (така по-лесно ще го преместите в тавата). Нарежете го на парчета около 2 см, но не до края.

Завийте го внимателно като венец и го преместете в тавата. Оставете да втаса и го намажете с жълтък разбит с млякото.

По желание поръсете козунака със захар и печете на 200 градуса около 40 минути или до готовност.

Козуначеният венец с шоколад е много сполучлив.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: