Пълнен шаран с домати

07/12/2011
"Кулинарен шедьовър от авторите на Никулденски шаран плакия с лук и сценаристите на Шаран с лук на фурна Да ви е сладко!"
Приготвяне40 мин.
Готвене85 мин.
Общо125 мин.
Порции5-6
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо6 953
  • Преглеждания за месеца26
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.7 от 5

Необходими Съставки

  • шаран - 1 брой, около 1, 5 - 2 кг
  • домати - 6 - 7 броя, големи и зрели , може и консерва
  • лук - 3 глави
  • чесън - 1 глава, пресован
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • люти чушки - 1 червена, сушена, по желание
  • риган - 1/2 ч.л. сух
  • магданоз - 1/2 връзка
  • мед - 2 с.л.
  • лимони - 1 брой
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете шарана, измийте го и го осолете от вън и вътре хубаво.

Докато се осолява пригответе плънката. Задушете глава едро нарязан лук, добавете 2 нарязани домата, ситно нарязания магданоз, меда и сока на половиния лимон. Оставете всички да омекне и овкусете с малко сол и черен пипер.

Нарежете на възможно най-ситно останалите домати и лук, овкусете ги с останалите подправки и прехвърлете зеленчуковата смес в продълговата, леко намазнена тава.

Отгоре сложете шарана, напълнете го със задушените лук и домати и го зашийте. Покрийте шарана с кръгчета домат и сложете да се пече в загряна умерена фурна за около 1 час.

След това се обръща, покрива се с лимонови резени и се изпича и от другата страна. Ако искате да избегнете обръщането, може да го покриете с фолио и да го печете час и нещо в по-силна фурна.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар