Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Македонска баница на баба

Македонска баница на баба

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Македонска баница на баба1 / 2
26/08/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
170 мин.
Порции
8
"Македонска баница - рецептата на баба, вкус от детството."

Необходими Продукти

  • За тестото
  • вода - 200 мл хладка
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол
  • брашно - 400 г
  • За намазване
  • масло - 250 г
  • мас - 250 г свинска
  • За плънката
  • сирене - 300 г
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесва се средно твърдо тесто, което се разделя на малки топчета.

Всяко топче се разточва с диаметър 10-15 см. Намазва се с мека мас. Върху него се поставя второто разточено топче. Така до 5 бр., като последното разточено топче не се намазва отгоре.

Оставя се в хладилника за 1 час. Така по 5 бр. се правят всички топчета. След 1 час се взима едната петорка и с точилката се разточва. Когато се разточи се слага в тавата.

Издърпва се с ръце и краищата се поставят пак вътре в тавата, като между разточените кори се слага мас и масло. На две разточени кори се слага плънката.

Най-отгоре и по краищата на баницата се слага масло. Пече се без да се реже.

Македонската баница на баба е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: