Великденски плитки с локум

25/09/2016
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваГуру1321135313303
"Знаете ли, с тези вкусни плитки с локум всеки ден може да бъде Великден "
Приготвяне65 мин.
Готвене45 мин.
Общо110 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
27 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо16 495
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена27

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо всички продукти трябва да са със стайна температура. Пресяваме брашното, активираме маята с малко мляко, захар и брашно. Замесваме тесто като постепенно вмъкваме по малко от смесената мазнина, мас, олио и масло.

На плот или маса месите и разтягате, сгъвате като плик за писмо и пак разтягате. Намазнявате тестото и го оставяте на топло. След като хубаво втаса го делите на колкото плитки ще правите и зависи колко ще са големи тавичките, в които ще ги печете. А може и да направите като мен - да печете в тавата на печката там събирам по 2 плитки.

Оформяте фитили, като първо сплесквате един и забивате от парченцата локум. Навивате и усуквате за да не се показва локума. От три фитила сплитате плитка, слагате хартия за печене на тавата и слагате двете плитки.

Втасват почти да удвоят обема си, мажете с яйце, поръсвате със захар и сусам и печете в загрята печка.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Ваня Георгиева
Не зная защо ти мирише маста явно не е добре стопена и няма сода в нея. Тя се изкисва предварително във вода няколко пъти се изхвърля за да излезе изцяло кръвта от нишките така когато е приготвена не мирише. От Лидъл съм купувала също е хубава. Но от маста козуначените теста стават по пръхкави но и с масло се постига същия резултат. :)
2
0
marcheva14
marcheva14
25.09.2016 12:49
Прекрасен козунак и чудесна стегната плитка, само не мога да свикна с тази мас дето толкова често я ползвате. Не я харесвам, мириши ми, гадна ми е и на пипане с ръцете.. Не я ползвам и затова вдигам мазнината на маслото и добавям малко олио за мекота на сладкиша. На външен вид са прекрасни.
0
2

Виж всички коментари или напиши такъв