Понички с ягодов конфитюр и шоколадова глазура

25/09/2016
Нина Иванова Иванова
отНина Иванова ИвановаМастър Шеф4288912215
"Това не са какви да е понички, а истинско произведение на сладкарското изкуство, което ей сега ще оценим подобаващо "
Приготвяне120 мин.
Готвене40 мин.
Общо160 мин.
Порции25
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо418
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г
  • мая - 7 г суха (или 20 г прясна)
  • заквасена сметана - 200 г
  • ванилова захар - 2 с.л
  • прясно мляко - 150 г
  • масло - 70 г краве разтопено
  • яйца - 1 бр.
  • сол - щипка
  • олио - 1 л.
  • За плънка
  • конфитюр - ягодов или по желание
  • За украса
  • бял шоколад - 50 - 100 г
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете тестото за поничките, като разтворите маята и ваниловата захар в леко затопленото мляко. Оставете на топло да втаса за около 15 мин. Пресейте брашното в дълбока купа и направете кладенче.

Отделете малко от брашното и добавете при нужда след замесването на тестото. Изсипете в него втасалата мая, разбитото предварително яйце, заквасената сметана и маслото. Замесете меко тесто.

Добавете от отделеното брашно, ако има нужда. Сложете тестото в купа и го покрийте с кърпа. Оставете го на топло да втаса докато удвои обема си.

При готовност разточете тестото с дебелина около 2 см. върху набрашнена повърхност. Изрежете с кръгла форма понички. Оставете ги да втасат, докато направите понички от цялото тесто.

Загрейте олиото на умерен огън и изпържете поничките от двете страни до златисто. Отцедете ги върху кухненска хартия. Напълнете ги с конфитюр по избор и ги украсете с разтопения бял шоколад и пудра захар.

Адаптирано от evatoneva.comподобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!