Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена Питка»Плетеница с колбас

Плетеница с колбас

Плетеница с колбас
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
25/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4-5
"Вкусно и ефектно - топла питка със саламче !"

Необходими Продукти

  • мая - 1 пакет суха
  • айрян - 200 мл
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 500 г
  • колбаси - 100 г шпеков салам
  • жълтъци - за намазване
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се сипва брашното, добавя се сухата мая, солта и захарта. Разбъркваме с вилица.

Сипва се айрянът и олиото, бърка се на топка тесто, което после се замесва с ръце на меко тесто. Оставя се да втаса 30 минути. Готовото тесто се разделя на три части и с намаслени ръце се оформят дълги фитили.

В единия си край се прищипват като за плетене на козунак. Шпековият салам се обелва и нарязва на кръгчета. Нареждат се кръгчета между фитилите, а те се сплитат на плитка до другия си край.

Поставя се плетеницата с колбас в тавички, намазва се с разбит жълтък, може и да се поръсят семена. Печем в загрята фурна 180 градуса около 25-30 минути. Вкусно и ефектно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: