Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Кашкавалена пита с Детелина

Кашкавалена пита с Детелина

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Кашкавалена пита с Детелина
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 9
26/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Ефектна и вкусна кашкавалена питка за късмет!"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр. (жълтък за намазване)
  • кисело мляко - 4 - 5 с.л
  • вода - 350 мл хладка
  • мая - 1 пакетче суха
  • брашно - 1 кг
  • захар - 1 с.л
  • сол - 1 ч.л
  • олио - 3 с.л
  • кашкавал - около 150 г за плънката
  • олио - за намазване на корите
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирам първо маята в 100 мл от хладката вода със захарта и малко брашно. Пресявам брашното и след като съм разбила белтъка с киселото мляко и олиото ги прибавям към него.

Сипвам и шупналата мая и бъркам докато започне да лепне. Започвам да меся със ръце до получаване на хубаво гладко тесто. Мажа го с олио и оставям да втаса.

Когато е готово го деля на 5 равни части, като петата заделям, а четирите разделям на 2 и разточвам по 2 малки обли кори, мажа едната с олио и настъргвам кашкавал. Слагам другата отгоре и ги режа през средата.

Тези две половинки ги навивам на фунийка както показвам на снимката. И всичките фунийки ги редя във висока тава, а петата деля на 2 - от едното оформям хубаво гладко топче, което слагам по средата, а другото оплитам на плитка и слагам около топчето.

Оставям питката да втасва, а през това време правя тесто за декорация, оцветявам със сладкарска боя (зелена и жълта) и изрязвам сърца и цветя, от които сърца оформям детелинката по средата.

Готовата питка мажа със разбития жълтък и малко олио и пека в загрята фурна на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: