Ефектна питка с кисело мляко

26/09/2016
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваГуру1354137413804
"Ефектна питка с нежни рози за всякакъв весел повод!"
Приготвяне65 мин.
Готвене40 мин.
Общо105 мин.
Порции14
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо25 445
  • Преглеждания за месеца226
  • Преглеждания за седмицата112
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • вода - 280 - 300 мл хладка
  • мая - 30 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л
  • яйца - 3 бр. (като 1 жълтък е за намазване)
  • олио - 2 с.л
  • брашно - 1.1 кг
  • олио - за намазване корите
  • сусам
  • тесто за декорация
  • брашно - 60 г ако е нужно се добавя още за по твърдо тесто
  • вода - 30 мл
  • нишесте - 15 г
  • сладкарска боя
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното и солта. Активираме маята с малко хладка вода, захар и брашно. Разбиваме яйцата с останалата вода и останалите продукти. Замесваме средно твърдо тесто, което като натиснем с пръст трябва да се върне и изпълни дупката.

Оставяме да втаса на топло, след което го делим на 8 големи еднакви топки, за да са еднакви трябва да се теглят на кантарче и 4 по-малки топки. От осемте всяка разточваме на обла кора, събираме ги по 4 една върху друга, като ги мажем с олио, но без последните.

Така сме получили 2 четворки, режем ги на 8 триъгълника и всяко режем и мушкаме листото отдолу нагоре. Получените листа редим в голяма тава по края, а от другите 8 редим между тях. От най-малките топки отново разточваме 4 обли кори и по същия начин, но ги редим по средата, като ги доближаваме.

Оставяме питката да втасва и правим тестото за декорация като една част оцветяваме с розова боя, друга с зелена и бялото си остава бяло за малките цветчета.

Оформяме бледорозовите рози, като разточваме кора и изрязваме овални форми, които събираме по няколко и оформяме роза. Редим ги където ни харесва и мажем питката с разбития жълтък с малко вода и олио, поръсваме сусам и печем в загрята фурна на 170 градуса.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар