Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Пита Хризантема със сирене

Пита Хризантема със сирене

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9722k9
Пита Хризантема със сирене
Снимка: Христилияна Димитрова
1 / 9
26/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Питка като цвете - нежна, красива и много, много вкусна"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 килограм
  • мая - 1 кубче жива
  • яйца - 3 бр. (един жълтък за помазване)
  • масло - 2 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • прясно мляко - 500 мл хладко или вода
  • За плънката
  • сирене - 250 г
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава във 150 мл хладко прясно мляко или вода. Добавя се захарта и малко брашно. Оставя се настрана, завита с кърпа да шупне. Брашното се пресява в дълбока купа. След като шупне маята се добавя към брашното.

Добавят се и останалите изброени продукти за тестото. Замесва се меко тесто. Оставя се на топло, завито да втаса. Втасва около 20-30 минути. След като тестото втаса се разточва на тънка кора. От нея се изрязват кръгове. Аз използвах чаша.

Във всеки кръг се слага по малко сирене и се прегъва на две, после на още две. Притиска се леко със пръсти в долния край. Редят се в помазана с олио и набрашнена тава. Подреждат се от края към средата.

Същото се повтаря и със останалите кръгчета. В средата се слага малка топка тесто. Оставя се да втаса още 30 минути. След като втаса се помазва със жълтъка, малко олио и малко вода. Средата поръсих със сусам.

Пека на предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. След като е готова питата се вади от фурната и се поръсва със вода. Завива се и се оставя за десетина минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: