Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Невероятен селски тутманик

Невероятен селски тутманик

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9722k9
Невероятен селски тутманик
Снимка: Христилияна Димитрова
1 / 6
26/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
5
"Ароматен селски тутманик, който изглежда като излязъл от корицата на кулинарен журнал"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • яйца - 3 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • сирене - 250 г
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • масло - 120 г краве
  • олио - 0.5 ч.ч.
  • мая - 25 г жива
  • вода - 50 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се начупва. Към нея се прибавя хладката вода, малко захар и брашно. Сместа се оставя да шупне. Брашното се пресява заедно със солта. Прави се кладенче.

В кладенчето се изсипва сместа с маята, киселото мляко и едно яйце. Замесва се меко тесто. Полученото тесто се разделя на три топки. Оставя се да втаса.

Трябва да удвои обема си. Сиренето се натрошава в отделна купа. Към него се прибавят две яйца. Кравето масло се разтапя. Към него се добавя и олиото. Всяка топка тесто се разточва на тънка кора. Помазват се обилно със маслото.

Отгоре се поръсва със сместа от сиренето и яйце. Навива се на хлабаво руло. Полученото руло се прехвърля в помазана тава. И се навива спираловидно, като се почне от средата към края. Това се повтаря и със останалите две топки тесто.

Оставя се да втаса завито, за около 30 минути. След като втаса се помазва със един жълтък, които е разбит със малко вода и олио. Тутманика се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса. Пече се за около 35-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: