Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка Хризантема

Питка Хризантема

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Питка Хризантема
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
05/10/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10 парчета
"Питка като слънце, която всяка домакиня с гордост ще сложи на трапезата си"

Необходими Продукти

  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 1/2 пакетче суха
  • топла вода - 240 мл
  • брашно - около 800 г
  • олио - 240 мл
  • прясно мляко - 240 мл
  • сол - 1 с.л.
  • яйце - 1 бр.
  • сирене - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активираме маята в купичка с топла вода и захарта. Изчакваме маята да шупне. Пресяваме брашното, правим кладенче и в него изсипваме олиото, прясното мляко, шупналата мая и солта.

Замесваме тесто и го оставяме да почива. През това време разбъркваме белтъка с натрошеното сирене.

Разточваме тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълна кора. От единия край до средата разрязваме кората на ленти (като ресни, широки 3-4 см). В ненарязания край разпределяме сиренето и навиваме на руло. Започваме с края, в който е плънката.

Прехвърляме рулото в кръгла тава, на дъното на която сме поставили хартия за печене. Оставяме тестото да втаса около 50-60 минути. Намазваме с разбит жълтък, смесен с една супена лъжица прясно мляко.

Печем на 180 градуса. Щом питката се опече, се намазва с олио и се покрива с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: