Зрял боб с кисело зеле в гърне

05/10/2016
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67294517865
"Боб с кисело зеле в гювеч - истинска класика в кухнята "
Приготвяне120 мин.
Готвене150 мин.
Общо270 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо24 261
  • Преглеждания за месеца3607
  • Преглеждания за седмицата3471
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте боба. Накиснете в студена вода за няколко часа, след което се изплакнете над течаща вода. Сложете в глинено гърне или гювеч набъбналия боб заедно със сухите чушки и захарта. Налейте 3 л вода и поставете капака.
Сложете във фурната за два часа на 180 градуса да поври.

През това време почистете зеленчуците и ги нарежете на кубчета.

В тиган се загрейте олиото и сложете лука, пържете до златисто, след което прибавете червения пипер и брашното, гответе няколко секунди и долейте малко вода (около 50 мл), за да не прегори пиперът. Разбъркайте всичко и отделете настрана.

Киселото зеле нарежете на ситно.

Извадете гювеча внимателно от фурната и сложете зелето, нарязаните чушки, морков и лучената смес. Добавете всички подправки и ако е необходимо, долейте вода, така че да го покрие, и затворете с капака.

Намалете градусите на 150 и сложете да се пече за около 2 часа и половина.
За почитателите на лютото като мен може да добавите люта чушка, нарязана на ситно.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Ivo
Ivo
14.11.2016 15:20
4 часа ????
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
14.11.2016 15:44
Здравейте, Иво, боба се приготвя в глинен съд, за два часа на 170-180 градуса, след което се добавят останалите продукти, температурата се намаля на 150 градуса и се задушава още 2часа и половина. Готвенето в глинения съд и ниската температура го правят изключително вкусен. Зависи от сорта боб времето може да се намали малко, но за посоченото време при мен се получи идеално, беше чудесно сварен, с цели зърна без да се е преварил.
Поздрави!
5
0

Виж всички коментари или напиши такъв