Крем Брюле от моята кухня

06/10/2016
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноГотвач40964831711
"Удоволствие за сетивата от копринено нежен яйчен крем и златист хрупкав карамел."
Приготвяне15 мин.
Готвене6 мин.
Общо21 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 274
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • жълтъци - 6 бр. на стайна температура
  • захар - 100 г кристал
  • ванилия - 1 1/2 ч.л. екстракт
  • сметана - 30 - 35 % - 500 мл висок процент
  • захар - на всяка шола по 1 с.л. кристал (за горене)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Може да се работи само с тел за разбиване, може и с миксер;
Фурна - 165 градуса;
Шоли - 6 бр.;
Горелка.

В по-голяма купа с тел за разбиване се разбиват жълтъците, захарта и ванилията до побеляване.

В тенджерка се изсипва сметаната и се слага на умерен огън да се сгорещи до момента, в който започнат да се проявяват мехурчета отстрани на тенджерката. Сваля се от огъня и на тънка струйка се прибавя към жълтъците при непрекъснато разбиване.

Сместа се изсипва в шолите през голяма цедка, така се избягва пяната, която се е образувала при разбиването. Може и да се помага с лъжица, която обира пяната в цедката.

Шолите се слагат на водна баня.
Пече се на 165 градуса за около 30-35 мин.
Охлажда се напълно.

Преди поднасяне във всяка шола се изсипва по 1 с.л. бяла захар и с горелка се изгаря до карамел.

Източник: Френска кухня
Забележка: Изключително лесен и вкусен десерт. Ползвала съм горелка за приготвяне на карамел от посипаната захар. Когато се прави карамел при този крем, той трябва да стане отгоре като стъкло и е приятно, когато се разчупи с лъжичката, това е истинският крем Брюле, да се усеща хрупкав карамел. Точно и такава снимка пускам, да се види как се е разчупил.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

marcheva14  Мария Симеоно
Илияна, на инфрачервения реотан би трябвало да стане, но предварително го загрей много силно за да хване само горната коричка, но бъди и много внимателна да не прегори. Сметаната задължително трябва да е животинска с висок процент масленост , 30-35% ще ти изброя сметаните които ползвам: President, Elle & Vire ,H Schlagsahne и на Pilos. Всяка една от тях става, даже и да е за готвене ти ще добавиш захар на вкус и готово. Има ги по магазините в големите вериги. Никога не ползвай сметана на Хопла, тя става само за украса на торта . Много добра е тази, H. Schlagsahne от Била е и на много добра цена от 1 80 лв, също и Pilos тя е от Лидл около 2 и нещо лв. Другите са френските.
Пуснах го този крем Брюле, защото някъде бяхме коментирали как се прави и дали някой го е приготвял, съответно казах че имам рецепта, правя го но нямам снимка в момента за да го пусна, и набързо го забърках и сега го пускам.
0
0
Илияна Димова
Много Благодаря Мария
0
0
Илияна Димова
не съм хапвала такъв крем, изглежда много апетитен, но нямам горелка, дали ще се получи с нагряване във фурната с горния инфрачервен реотан и сметаната каква е, в магазините ни се продава течна или за готвене или сладка в кутийки картонени , коя трябва да използвам за рецептата
0
0
Веселина Константинова
Десертът наистина е разкошен и много добре описан. И на мен ми липсва горелката!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв