Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Коледна елхичка с течен шоколад

Коледна елхичка с течен шоколад

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7278k2k12k5
Коледна елхичка с течен шоколад
Снимка: Сия Рибагина
1 / 4
06/10/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Подгответе отрано коледното меню, за да се насладите на празника"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г плюс за доомесване
  • мая - 20 г
  • захар - 4 с.л.
  • масло - 50 г меко
  • прясно мляко - 220 г
  • ванилия - 2 бр.
  • сол - 1 ч.л
  • портокали - 2 бр.
  • яйца - 2 бр.
  • жълтък - 1 бр.
  • течен шоколад - 300 г
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко и в него разтворете половин кубче прясна мая заедно с една лъжичка захар и лъжица брашно, разбъркайте и оставете да шупне на топло.

Пресейте брашното и направете кладенче в средата, добавете разбитите яйца, сол, захарта, маслото, ванилията и сока и кората на един портокал.

Замесете тесто, като смесите продуктите и добавяте от маята до пълното и поемане и образуване на меко и гладко тесто. Покрийте и оставете да втаса за час.

Готовото тесто разделете на две, всяка част разточете на правоъгълна кора с дебелина няколко милиметра.

Намажете двете кори с течния шоколад и навийте всяка на руло, като започнете навиването от дългата и част.

Нарежете рулата на еднакви по дебелина колелца, подобни на охлювчета.

Сложете в тава хартия за печене и наредете охлювчетата под формата на елхичка, като започнете най-отгоре и продължавате да редите, като увеличавате броя им на всеки следващ ред.

Намажете ги с жълтък и оставете да втасат още 30 мин.

Сложете втасалите охлювчета във фурната на 170 градуса за 30 мин да се изпекат.

Извадете, охладете, поръсете с пудра захар и сложете плодчета портокал за украса.

Бележки: Формата не се получи много сполучлива, но пък създава празничен ефект. Може да отделите малка част от тестото и да направите малки подаръчета и други подходящи елементи за каквито се сетите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2.5
50
40
31
21
10
Дай твоята оценка: