Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от Леща»Слънчогледова чорба от леща

Слънчогледова чорба от леща

Слънчогледова чорба от леща
Снимка: Гергана Георгиева
1 / 5
08/10/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Вкусна, полезна и сгряваща душата чорба от леща и слънчогледово семе"

Необходими Продукти

  • леща - 200 г
  • слънчоглед - 50 г пресен, белен
  • целина - 50 г корен
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • домати - 1 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • чесън - 5 скилидки
  • чубрица - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • вода - 1.4 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистената леща се измива и се слага да се вари. Към полусварената леща се прибавят нарязаните на дребно моркови, чушки и целина, и слънчогледовото семе.

Оставя се да ври до омекване на лещата и зеленчуците. Отделно се прави запръжка от нарязания на дребно лук, който се слага в сгорещеното олио и се задушава, докато придобие стъклен вид.

Слага се брашното и като стане златисто, се прибавят обеленият и нарязан на дребно домат.

Към получената запръжка наливаме бульон от лещата и се разбърква, докато се разреди.

Сипва се към общата чорба и варим още 10 минути, след което се слагат чубрицата, ситно нарязаният чесън и сол на вкус.

Сваля се от огъня и лещата се поднася топла, поръсена със слънчогледово семе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: