Моята капама

10/10/2016
Анонимен
отАнонименМастър Шеф67395619475
"Няма моя, няма твоя - традицията повелява, когато се приготвя такава вкусна капама, задължително да се поканят най-близките хора "
Приготвяне30 мин.
Готвене330 мин.
Общо360 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо86 246
  • Преглеждания за месеца132
  • Преглеждания за седмицата38
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

  • свинско месо - 3 бр. вратни пържоли
  • телешко месо - 300 г
  • пилешко месо - 3 бр. бутчета
  • кисело зеле - 1 зелка
  • сланина - 150 г
  • наденица - 2 бр. прясна луканкова
  • черен пипер
  • сол
  • червен пипер - 1 с.л.
  • кимион
  • дафинов лист - 3 бр.
  • вино - 1 ч.ч. червено
  • ориз - 1 ч.ч.
  • олио - 30 мл
  • черен пипер - 3 - 4 бр. зърна
  • бахар - 3 бр. зърна
  • зелева чорба - 1 ч.ч.
  • чесън - 3 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте ориза под течаща студена вода.

Намажете голям глинен съд или гювеч с олиото, нарежете сланината на тъни парчета и покрийте с тях дъното на съда.

Отделете 4 бр. листа от зелето, останалото нарежете на дребно.

Върху сланината сложете два листа, а върху тях разстелете малка част от зелето, половината от ориза, поръсете с подправите, сложете бахар зрънца и черен пипер и покрийте със свинските пържоли. Между тях сложете скилидките чесън, поръсете пак с подправите, останалия ориз и сложете нов пласт от зелето, наредете телешкото месо на парчета, подправете и покрийте отново със зеле.
Следват пилешките бутчета, върху и около тях сложете наденицата и завършете с останалото от нарязаното зеле.

Най-отгоре сложете останалите два листа зеле, сипете виното и зелевата чорба.
Покрийте с капака, сложете съда в студена фурна, пуснете на 200 градуса и запечете, докато заври за около 30 мин, след което намалете температурата на 100 градуса и печете 5-6 часа.

Преди сервиране капамата изсипете в голяма тава и разпределете съдържанието ѝ, като във всяка порция сложите от всички меса, зеле и ориз.

Бележки: Ако обичате кървавица, сложете вместо прясната луканкова наденица, а може да добавите пръжки и подправки по ваш избор.

Съдът обикновено се запечатва с тесто или се покрива с алуминиево фолио и тогава се слага капакът, аз не го направих и така си стана чудесна.

За автентична и традиционна рецепта на капама препоръчвам да посетите региона на Банско, където да се насладите на различните и начини на приготвяне.подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Таня Арабаджийска
Рецепти за капама има различни, аз също съм публикувала моя авторска рецепта, не е задължително да се прави точно както в Банско например. Това предложение много ми хареса!
0
0
Потребител#202427
Стана страхотна капама! Малко с печенето се узорих, отиде 10 часа. Спазих предписаниета както е в рецептата, но явно фурната ми е слаба. Наложи се още два часа на 200 градуса. Чакането си заслужаваше.
0
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
29.11.2017 07:56
Бих дала и 10 точки за това ястие точно, защото е авторско. Какво би се получило, ако се използва и представя една и съща рецепта?!? Би ми било отегчително, особено както някои преписват дословно от книжките (които следователно нямат и снимки!!!), скучно! Креативността е талант и не на последно място е важен вкусът на семейството. Никога няма да приготвя ястие, по точната рецепта, ако любимите ми хора няма да опитат. Тук не работим по определен рецептурник, а предлагаме различни вариации и интерпретации, които разширяват и иноватират не само българската, но и интернационална кухня. Отърсете се от стериотипите и бъдете солидарни с идентичният вкус и кухнята на всеки участник!!! Поздрави!
3
0

Виж всички коментари или напиши такъв