Моята капама

10/10/2016
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67294517865
"Няма моя, няма твоя - традицията повелява, когато се приготвя такава вкусна капама, задължително да се поканят най-близките хора "
Приготвяне30 мин.
Готвене330 мин.
Общо360 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо66 640
  • Преглеждания за месеца4513
  • Преглеждания за седмицата1736
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • свинско месо - 3 бр. вратни пържоли
  • телешко месо - 300 г
  • пилешко месо - 3 бр. бутчета
  • кисело зеле - 1 зелка
  • сланина - 150 г
  • наденица - 2 бр. прясна луканкова
  • черен пипер
  • сол
  • червен пипер - 1 с.л.
  • кимион
  • дафинов лист - 3 бр.
  • вино - 1 ч.ч. червено
  • ориз - 1 ч.ч.
  • олио - 30 мл
  • черен пипер - 3 - 4 бр. зърна
  • бахар - 3 бр. зърна
  • зелева чорба - 1 ч.ч.
  • чесън - 3 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте ориза под течаща студена вода.

Намажете голям глинен съд или гювеч с олиото, нарежете сланината на тъни парчета и покрийте с тях дъното на съда.

Отделете 4 бр. листа от зелето, останалото нарежете на дребно.

Върху сланината сложете два листа, а върху тях разстелете малка част от зелето, половината от ориза, поръсете с подправите, сложете бахар зрънца и черен пипер и покрийте със свинските пържоли. Между тях сложете скилидките чесън, поръсете пак с подправите, останалия ориз и сложете нов пласт от зелето, наредете телешкото месо на парчета, подправете и покрийте отново със зеле.
Следват пилешките бутчета, върху и около тях сложете наденицата и завършете с останалото от нарязаното зеле.

Най-отгоре сложете останалите два листа зеле, сипете виното и зелевата чорба.
Покрийте с капака, сложете съда в студена фурна, пуснете на 200 градуса и запечете, докато заври за около 30 мин, след което намалете температурата на 100 градуса и печете 5-6 часа.

Преди сервиране капамата изсипете в голяма тава и разпределете съдържанието ѝ, като във всяка порция сложите от всички меса, зеле и ориз.

Бележки: Ако обичате кървавица, сложете вместо прясната луканкова наденица, а може да добавите пръжки и подправки по ваш избор.

Съдът обикновено се запечатва с тесто или се покрива с алуминиево фолио и тогава се слага капакът, аз не го направих и така си стана чудесна.

За автентична и традиционна рецепта на капама препоръчвам да посетите региона на Банско, където да се насладите на различните и начини на приготвяне.подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Потребител#202427
Стана страхотна капама! Малко с печенето се узорих, отиде 10 часа. Спазих предписаниета както е в рецептата, но явно фурната ми е слаба. Наложи се още два часа на 200 градуса. Чакането си заслужаваше.
0
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
29.11.2017 07:56
Бих дала и 10 точки за това ястие точно, защото е авторско. Какво би се получило, ако се използва и представя една и съща рецепта?!? Би ми било отегчително, особено както някои преписват дословно от книжките (които следователно нямат и снимки!!!), скучно! Креативността е талант и не на последно място е важен вкусът на семейството. Никога няма да приготвя ястие, по точната рецепта, ако любимите ми хора няма да опитат. Тук не работим по определен рецептурник, а предлагаме различни вариации и интерпретации, които разширяват и иноватират не само българската, но и интернационална кухня. Отърсете се от стериотипите и бъдете солидарни с идентичният вкус и кухнята на всеки участник!!! Поздрави!
2
0
Йорданка Стоянова
В капамата не се слага никога чесън ,червен пипер и зелева чорба,също и бахар.Ако трябва да бъда точна киселото зеле се изтисква и никаква вода,а това ,което ни предлагате прилича на нещо друго,но не и капама,както я правят в Банско.Също така се слага кървавица,а не това,което сте написали.
7
7
Калинов
Калинов
22.12.2016 13:38
В заглавието е написано "Моята капама" а не капамата от банско или тен подобни,четете малко преди да коментирате
9
1
Снежана
Снежана
19.12.2016 14:36
След като има ориз, нормално е да има течност :) И не само в Банско правят капама, нали?
8
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
18.11.2016 17:53
Здравейте, Йорданка, благодаря ви за пояснението. Никъде не съм написала, че капамата ми е автентичната Банска рецепта, ястието е моя интерпретация както съм и написала в заглавието. Тук в София за съжаление нямаме възможност за набавяне на автентичните съставки за Банска капама, затова съм посочила сходни продукти. Относно оригиналната рецепта много хора биха дали различни съставки, просто защото по-голямата част от хората я приготвят по различен начин. Аз лично съм опитвала капама при три мои посещения в Банско и региона и тогава тя беше приготвена по три различни начина. Относно кървавицата съм обяснила като бележка, че ако някой има възможност и харесва вкусът и да си я ползва. Чесъна и зелевия сок(чорба) присъстваха и в трите капами, които бях опитвала там и последно в края на рецептата съм написала, че за автентичен вкус на ястието най- добре е да се посети региона на Банско. Бих се радвала да направите и да споделите точно как се прави, а аз ви гарантирам че следващия път ще опитам и приготвя вашата рецепта.
Поздрави!
13
1

Виж всички коментари или напиши такъв