Баклава с домашно точени кори

14/10/2016
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67495719775
"Истинските майстори знаят, че най-сочната баклава се прави с ръчно точени кори и много мерак "
Приготвяне60 мин.
Готвене50 мин.
Общо110 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо14 952
  • Преглеждания за месеца78
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и направете кладенче, сложете в него яйцата, сол, оцет, олиото, мляко и бакпулвер. Замесете меко тесто, което да не лепне по ръцете. Покрийте и оставете да почине тестото за 15 мин.

Разделете тестото на 21 части, оформете на топчета и разделете на три групи по седем топчета във всяка група. Разточете първите седем топчета на седем кръгли кори с диаметър на десертна чиния.

Сложете пред вас първата кора, поръсете с нишесте, върху нея сложете втората, поръсете пак с нишесте и така всичките седем. Трябва да ви се получи купчинка от седем кори, поръсете и отгоре с нишесте и разточете с точилка тази купчинка на една голяма кора с диаметъра на тавата, в която ще печете баклавата.

Намажете тази тава с малко олио или масло, сложете в нея тази голяма кора, поръсете с орехи. Вземете втората група с по седем топчета и направете по същия начин, разточете ги на седем малки кори, поръсете всяка с нишесте и наредете една върху друга на купчинка. Разточете на една голяма, сложете върху орехите в тавата и поръсете и нея със орехи.

Последната част с по седем кори се прави по същия начин. Сложете в тавата и покрийте долните. Нарежете по избор тестото, на ромбове, парчета или на фигурки, както пожелаете.

Разтопете маслото и залейте с него цялата баклава, стремете се маслото да попадне и в разрезите. Загрейте фурната на 170 градуса и сложете тавата, изпечете баклавата до златисто за около 50 мин. Извадете и оставете да се охлади.

Направете сиропа като загреете в тенджерка захарта и водата, добавете сока и кората на половин лимон и кипнете. Оставете да поври до сгъстяване и получаване на захарен сироп.

Полейте със сиропа охладената и студена баклава. Оставете на хладно място за поне 12 часа да поеме сиропа.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!