Пита охлюв

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7218k2k12k5
21/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Усещате ли аромата на току що изпечена пита?"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 25 г прясна
  • оцет - 1 с.л.
  • прясно мляко - 340 мл
  • яйца - 2 бр.
  • яйца - 1 бр. жълтък
  • масло - 60 г меко
  • за намазване
  • масло - 50 г стопено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в тавичка и се прави кладенче. Маята се разтваря в топло прясно мляко, добавя се захарта и лъжица брашно, разбърква се и се оставя да шупне.

В кладенчето се слагат всички останали продукти без жълтъка, той остава за намазване на края.

Омесва се тесто, като се добавя от шупналата мая до пълното ѝ усвояване и получаване на гладко, еластично тесто, което да не лепне по ръцете. Покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса на топло за един час.

Готовото тесто се разделя на две равни части. Всяка от тези части се разточва на правоъгълна кора с дебелина няколко милиметра.

Намазва се едната кора с масло, завива се на руло и се реже на няколко парчета, които се редят като охлювчета в намазана с масло тава.

С другата кора се процедира по същия начин. Намазва се питата с разбития жълтък и се оставя да втаса за още половин час. Слага се тавата във фурната на 170 градуса и се пече около 50 минути.

Питата охлюв е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Трябваше да я кръстиш пита Охлювчета, така и прилича повече, но сигурно е изчерпано името. :)
17.10.2016 13:51
1