Грах с домашен петел

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7278k2k12k5
Грах с домашен петел
Снимка: Сия Рибагина
2 / 3
07/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Знаете, че нищо не може да се сравни с вкуса на ястие, приготвено с домашен петел, нищо"

Необходими Продукти

  • петел - 600 г домашен /кокошка
  • оцет - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • грах - 2 буркана
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава кромид
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • брашно - 1 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • риган - 1 щипка
  • чесън - 1 скилидка
  • доматено пюре - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете месото на парчета и сложете в тенджера под налягане със захарта, оцет и малко сол. Сипете вода до максимума и затворете тенджерата.

Сложете на котлона и оставете месото да се свари, след като заври и тенджерата индикира, намалете котлона на средна температура и варете един час. Почистете лука, чесъна и моркова.

Нарежете на ситно и сложете в тенджерка със зехтин и запържете, пържете до омекване на зеленчуците и добавете доматеното пюре и червения пипер. Разбъркайте.

Извадете сварения петел, отцедете бульона, накъсайте месото и го сложете в тенджерата при зеленчуците. Сипете бульона от варенето, подправете със сол, черен пипер и оставете да кипне.

След завиране сложете отцедения грах и разбъркайте. Сложете брашното, малко червен пипер и малко от бульона в едно бурканче. Сложете капачката и го раздрусайте енергично с ръка, така че сухите съставки да се разтворят.

Сипете брашнената кашичка в тенджерата при граха и месото, разбъркайте и гответе 15 минути до сгъстяване на соса.

Грахът с домашен петел е много вкусна яхния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: