Калвадос – традиционна френска рецепта

18/10/2016
Сергей Анчевот Сергей АнчевЧирак
"Калвадос, какъвто го предлагат в кафенетата в Париж, обезсмъртени в романите на Ремарк "
Приготвяне60 мин.
Общо60 мин.
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо384
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • ябълки - 30 кг
  • захар - 6 кг
  • вода - 40 л
  • винени дрожди - 50 л

Начин на приготвяне

Ябълките се измиват добре, махат се дръжките и се изрязват загнилите места. Счукват се цели в дървено ведро или метална кофа на порции по около килограм. След всяко счукване в кофата се добавя 1 л сироп, разбърква се и се излива в съда за ферментация.

На втория ден се прибавят винените дрожди. Материалът се смята за готов една седмица, след като течността престане да сладни, обикновено след 20-40 дни в зависимост от температурата.

Добре е дестилацията да се извърши с апарат за двойна дестилация, тъй като плодовите ракии съдържат доста вредни съставки. Отлежаването се извършва по традиционния начин в дъбови буренца.

В домашни условия може да стане в стъклени бутилки, като за оцветяване се използват обелено клонче от джанка за жълт цвят или 1 с.л. дъбови стърготини за светло кафяв цвят. Стърготини от калифорнийски дъб се предлагат в интернет. Оцветителят се отстранява 1 месец след поставянето му.

Важно! ! ! Използват се по-дребни, добре узрели ябълки от няколко сорта - ароматни, стипчиви, кисели в зависимост от предпочитанията на производителя.
Сладък сироп – вода и захар в тегловно съотношение 10 : 1, 5-1, 7 или вода и пчелен мед-съотношението зависи от качествата на меда.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Веселина Константинова
Много ми допадна рецептата! Браво!
0
0
Mariana
Mariana
18.10.2016 17:13
Калвадос - за самотата като бягство ... Хиляди благодарности за рецептата, която ми напомни за романтиката и Париж от началото на миналия век :)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв