Точена баница без мая

28/10/2016
цветослава киркова
отцветослава кирковаГотвач377192281
"Изисква се майсторлък, за да приготвиш такава невероятна баница с точени кори. Майсторлък, предаден от бабите ни "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции10 парчета
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо20 947
  • Преглеждания за месеца463
  • Преглеждания за седмицата29
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • брашно - 600 г
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л
  • вода - 250 мл топла
  • сирене - 450 г за плънката
  • олио - 1/2 ч.ч. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и го изсипете в широка тава, направете кладенче в средата и добавете солта, олиото и оцета, наливайте водата по малко като месите ( ако е необходимо, добавете още вода), омесете средно меко тесто (малко по-кораво от това за питка).

Готовото тесто се разделя на 4 части, намазват се с олио и се оставят да починат 30 мин.

Вземете едното топче, разточете го леко с точилката, ако е необходимо, поръсете с малко брашно, точете с точилката възможно най-тънко. След това вземете олбата и я сложете върху маса, застлана със стар чаршаф или покривка, дърпайте краищата на баницата по целия и диаметър, теглете кората, докато стане тънка като вестник.

С помощта на ножче изрежете дебелите краища на олбата и ги оставете настрани. Поръсете с олио и натрошено сирене, хванете краищата на чаршафа и завийте на руло.

Готовото руло завийте на охлюв в средата на тавата. Така направете и с останалите топки тесто. Навитата баница поръсете обилно с олио, печете за 40 мин на 180 градуса.

Когато баницата е готова и ви се струва прекалено мазна, наклонете леко тавата, и изсипете излишната мазнина.

Тази баница е моя най-мил спомен от детството, спомена за моята любима баба, която беше невероятна майсторка на този вид баници.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Петър
Петър
05.01.2018 15:28
Днес за сефте я направих и се получи от раз , страхотна е от където и да я погледнеш.
0
0
Вальо
Вальо
29.10.2016 11:12
Това е баницата ! Поздравления !
Някои слагат масло, яйца, кисело мляко и др.- не е грешка.
Но това е класиката.
0
0
Наталия Петрова
Страхотна е Цвети,направо усещам аромата й. Ех да не беше тоя мързел, да разточа и аз :((
0
0
Наталия Петрова
Само масалце бих добавила :)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв