Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита Баница»Точена баница без мая

Точена баница без мая

Точена баница без мая
Снимка: Viktoria
3 / 5
28/10/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Изисква се майсторлък, за да приготвиш такава невероятна баница с точени кори. Майсторлък, предаден от бабите ни"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л
  • вода - 250 мл топла
  • сирене - 450 г за плънката
  • олио - 1/2 ч.ч. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и го изсипете в широка тава, направете кладенче в средата и добавете солта, олиото и оцета, наливайте водата по малко като месите ( ако е необходимо, добавете още вода), омесете средно меко тесто (малко по-кораво от това за питка).

Готовото тесто се разделя на 4 части, намазват се с олио и се оставят да починат 30 мин.

Вземете едното топче, разточете го леко с точилката, ако е необходимо, поръсете с малко брашно, точете с точилката възможно най-тънко. След това вземете олбата и я сложете върху маса, застлана със стар чаршаф или покривка, дърпайте краищата на баницата по целия и диаметър, теглете кората, докато стане тънка като вестник.

С помощта на ножче изрежете дебелите краища на олбата и ги оставете настрани. Поръсете с олио и натрошено сирене, хванете краищата на чаршафа и завийте на руло.

Готовото руло завийте на охлюв в средата на тавата. Така направете и с останалите топки тесто. Навитата баница поръсете обилно с олио, печете за 40 мин на 180 градуса.

Когато баницата е готова и ви се струва прекалено мазна, наклонете леко тавата, и изсипете излишната мазнина.

Тази баница е моя най-мил спомен от детството, спомена за моята любима баба, която беше невероятна майсторка на този вид баници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Sef sgotvena na
Pozdravlenia
16.10.2023 22:21
Анонимен
Анонимен
Олба или обга е разтопената кора
16.07.2023 12:29
Анонимен
Анонимен
Какво е "олба"?
03.03.2022 00:32
2
Покажи всички подкоментари
Петър
Петър
Днес за сефте я направих и се получи от раз , страхотна е от където и да я погледнеш.
05.01.2018 15:28
3
Вальо
Вальо
Това е баницата ! Поздравления !
Някои слагат масло, яйца, кисело мляко и др.- не е грешка.
Но това е класиката.
29.10.2016 11:12
3
1
Наталия Петрова
Наталия Петрова
Страхотна е Цвети,направо усещам аромата й. Ех да не беше тоя мързел, да разточа и аз :((
28.10.2016 17:02
2
1
Покажи всички подкоментари