Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Мраморен кекс, покрит с течен шоколад

Мраморен кекс, покрит с течен шоколад

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
3123k6872k3
Мраморен кекс, покрит с течен шоколад
Снимка: Маргарита
4 / 5
28/10/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
20
"Кекс и шоколад - това е класика, която никога няма да ни омръзне"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • брашно - 375 г
  • захар - 275 г
  • масло - 300 г
  • ром - 2 с.л. /може и есенция/
  • ванилова захар - 1 пакет
  • сол - 1 щипка
  • бакпулвер - 1 пакет
  • прясно мляко - 3 с.л.
  • какао - 20 г
  • захар - 20 г
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • шоколад - 100 - 150 г за украса около
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте маслото и захарта до кремообразна пяна. Прибавете ванилова захар, ром, щипка сол и едно по едно яйцата, като след всяко яйце сместа се разбива добре.

Пресейте брашното и бакпулвера в отделна купа. Прибавете ги на 3 пъти, като след всяко прибавяне сместа се разбива. Сложете и 3-те с.л. прясно мляко.

Изсипете 2/3 от сместа в набрашнена и намаслена кексова форма за печене и подравнете. Към останалата смес прибавете захар /20 г/, какао /20 г/ и 2 с.л. прясно мляко. Разбъркайте до получаване на гладка смес.

Прибавете към бялата смес във формата за печене и отново подравнете. С помощта на вилица или лъжица се правят няколко кремообразни движения.

Печете в предварително загрята фурна 180 градуса за 40-50 мин, като проверявате готовността с дървена клечка. След като е готов, се изчаква 15 мин. да се охлади и се изважда от формата.

След като е напълно изстинал кексът, се залива с предварително разтопения на водна баня шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
55
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Яница Николова
Яница Николова
Вкусно,моят е без шоколад.
28.05.2018 22:56
1