Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Кашкавалена питка с подправки

Кашкавалена питка с подправки

Кашкавалена питка с подправки
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
1 / 3
07/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Сочна, ароматна и изключително вкусна пита - каквато не сте опитвали досега"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 1+1 белтък
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • мая - 25 г прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - около 800 г
  • масло - 150 г
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • магданоз
  • зехтин - 2 с.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • галета
  • кашкавал - 150 г рендосан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете малко от млякото, сложете начупената мая, захарта и 2 с.л.от брашното.

Покрийте и оставете маята да се активира. Направете кладенче в брашното, сипете затопленото мляко, солта и яйцето+белтъка. Добавете и шупналата мая.

Започнете да месите като постепенно взимате от брашното. Покрийте готовото тесто и оставете да удвои обема си. През това време пасирайте магданоза и чесъна със зехтина.

Към тази смес прибавете разтопеното топло масло и чубрицата. Рендосайте кашкавала в отделна купичка.

От втасалото тесто отрежете малки късчета. В средата на всяко късче сложете по 1 ч.л. от кашкавала.

Оформете топчета и ги топвайте в маслото с подправките. Сложете един ред в тавичка поръсена с галета.

Намажете отново със сместа и поръсете с кашкавал.

Сложете още един ред топчета, покрийте и оставете да втаса. Към останалата смес с подправките прибавете млякото и жълтъка. Разбъркайте и намажете питката.

Печете в загрята фурна на 180 градуса около 40 минути.

Кашкавалената питка с подправки е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: