Ябълкова пита с канела

04/11/2016
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру193183866614
"Обзалагаме се, че и вие ще може да приготвите толкова хубава питка!"
Приготвяне50 мин.
Готвене35 мин.
Общо85 мин.
Порции1
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо786
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква в топлото прясно мляко със захарта и се оставя да бухне за 10 минути. Добавя се яйцето, солта, есенция ром, половината меко масло и брашното. Замесва се средно меко тесто и се оставя да втаса 40 минути, покрито с кърпа.

От тестото се отделя едно топче като яйце за средата, останалото тесто разделяме на 4 части. Всяка се разточва на кръгла кора и се намазва с масло, поръсва се със захар и канела и така се нареждат една върху друга, като последната кора не се намазва. Поставя се чиния върху корите и се изрязва кръг 20 см в диаметър, изрезките се запазват.

Срязва се през средата на 8 триъгълника. В средата на всеки се прави разрез и връхчето се промушва през него, обръща се навън. Оставеното топче се разточва на питка за средата и се поставя в центъра. От изрезките се оформят фитили, сплитат се и слагате върху питката. Ябълките се обелват и нарязват на полумесеци.

Смесват се смлените орехи, захар и канела и се посипват върху центъра. Нареждат се резени ябълка, като леко се застъпват. Отгоре отново поръсваме с захар и канела. Оставя се да почине 20 минути, намазва се с прясно мляко и поръсваме сусам.

Печем в загрята фурна 180 градуса до зачервяване. Изважда се ябълковата пита и се намазва с разтопен мед, после се нарязва и сервира.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

ВАНЯ КОКАРОВА
Да ,разбрах и точно Вашата идея ми хареса много. Иначе този и подобни модели съм видяла и при руските кулинарки.Даже съм регистрирана в руския сайт Поворёнок и там може човек да се наслади и на добра кулинария.
0
0
ВАНЯ КОКАРОВА
Здравейте!Рецептата ви е доста интересна И аз харесвам моделите на Валентина Зоркан.Правих питка без топче в средата,където поставих салата от рукола и чери домати с моцарела.Ще направя и вашия специалитет.Благодаря за идеята!
1
0
ВИЛИ-Виолета Матева
Благодаря ,и аз харесвам моделите на Валентина Зоркан ,тази пита е правена преди доста време и е като един от моделите на руската майсторка на тестото,но само външната част от нея ,другото е моя импровизация !
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв