Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Пиде»Пиде с яйце и кашкавал

Пиде с яйце и кашкавал

Евтини РецептиЕвтини Рецепти
Помощник Готвач
1722k4542k2
Пиде с яйце и кашкавал
Снимка: Евтини Рецепти
1 / 2
04/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
2
"Сега вече ще си признаете ли, че Турската кухня крие страхотни кулинарни изненади?"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • мая - 1 бр. 7 г суха
  • вода - 300 мл хладка
  • захар - 1 щипка
  • сол
  • олио - 2 с.л.
  • кашкавал - 200 г
  • яйца - 1 бр. за всяко пиде
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркваме маята с водата и захарта в дълбок съд, като започваме да добавяме постепенно брашното. Замесвате средно твърдо тесто и изчаквате да втаса. Можете да го разделите на топки, според това колко голямо желаете да е вашето пиде.

Хубаво е да се пече на плоча или в пещ, но в малко домове има такива екстри, затова можете да го изпечете върху голяма обърната наобратно тава. Дъното на тавата ще използвате за плоча. Пидето ще го оформите според големината на тавата.

Откъсвате топката и я разточвате като елипса. Поръсвате го с настърган кашкавал и започвате да свивате крайчетата на пидето навътре, за да затворите пидето. Двата края ги щипвате, за да се спескат, ако остане като топче го късате. Внимателно го подхващате, като подпъхвате едната ръка от едната страна, повдигате го и пъхате другата.Също така внимателно го слагате на тавата - вашата плоча.

Преди да го мушнете във фурната счупвате върха на едно яйце с нож да стане дупка и го изсипвате върху цялото пиде като тръскате, за да излезе. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване на завитите краища. При изваждането задължително тези крайчета се мажат с масло. Нарязва се и се поднася горещо.

Уникален вкус, уникална кухня!

P.S.Плънката на пидето може да бъде разнообразна.Често срещаните в турската кухня са пиде с агнешка кайма, с кълцано месо -много ситно накълцано месо със зеленчуци; с телешки пикантен суджук и кашкавал, само кашкавал и това, което ви представих днес.Разбира се, винаги може да импровизирате според вашия вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: