Пълнена тиква с вкусотийки

05/11/2016
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67294217675
"Уникална печена тиква с аромат на Коледа и много празнично настроение "
Приготвяне25 мин.
Готвене150 мин.
Общо175 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 202
  • Преглеждания за месеца3074
  • Преглеждания за седмицата39
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • тиква - 1 бр. голяма
  • орехи – 2 ч.ч. почистени
  • сини сливи – 10 бр. сушени
  • кайсии – 6 бр. сушени
  • дюли – 1 бр.
  • грозде – 50 г черно
  • ром – 2 с.л.
  • стафиди – 50 г тъмни
  • канела – 1 ч.л.
  • ванилия – 2 бр.
  • мед – 6 с.л.
  • мед – за намазване
  • мандарини – 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се измива, изрязва се от към дръжката малка част като капаче. Почиства се от вътре, махат се семките и влакната. Намазва се от вътре хубаво с мед.

Стафидите се накисват в рома и се оставят за няколко минути да омекнат. Сините сливи и кайсиите се нарязват на дребно. Дюлята се измива и нарязва също на дребно. Гроздето оставете на зърна.

Орехите счукайте на дребно, така по-лесно пускат аромата си. Сложете в купа орехите, парчетата сливи, кайсии, дюля, зърната грозде, настържете кората на една мандарина и добавете меда, стафидите заедно с рома, канела и ванилия.

Размесете всичко в купата, така че всички съставки и аромати да се смесят. Сипете в тиквата тази смес, сложете капака и увийте тиквата във фолио. Сложете в тава с малко вода, около 1ч.ч и поставете във загрята фурна на 250 градуса. Печете 30 мин след това намалете температурата на 180 градуса и печете още час и половина, като наблюдавайте да има вода в тавата.

Накрая отвийте фолиото и допечете тиквата до готовност и приятен златист цвят.

Бележки: Според сорта тиква, времето за печене е различно. Печете до омекване и приятен карамелен цвят на тиквата. Може да ароматизирате още с кардамон и сух джинджифил, плодовете са по избор, количеството на меда е ориентировъчно според вкуса, може да го замените с кафява захар. Алкохола може да замените с коняк или уиски.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар