Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Чийзкейк»Тиквен чийзкейк с бадеми

Тиквен чийзкейк с бадеми

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Тиквен чийзкейк с бадеми
Снимка: marcheva14
1 / 6
13/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"От кулинарна гледна точка тиквите са създадени точно, за да се приготвя от тях ароматен тиквен чийзкейк"

Необходими Продукти

  • за бисквитения блат
  • бисквити - 100 г
  • бисквити - 50 г джинджифилови
  • захар - 1 с.л. кристална
  • масло - 65 г разтопено със стайна температура
  • за тиквения пълнеж
  • захар - 145 г светлокафява
  • канела - 1/2 ч.л.
  • джинджифил - 1/4 ч.л.
  • индийско орехче - 1/8 ч.л.
  • карамфил - 1/8 ч.л. смлян
  • ванилия - 1 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • яйца - 3 бр. L със стайна температура
  • пюре - 240 г тиквено
  • крема сирене - 450 г Филаделфия
  • за топинга
  • заквасена сметана - 240 г
  • ванилия - 1 ч.л.
  • захар - 50 г кристална
  • за украсата
  • бадеми - накълцани, запечени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - включена на 177 градуса за 30 мин. и 165 градуса за 15-20 мин. Ползваме тортена форма с ринг около 20 см, добре намаслена или намаслена и покрита с хартия за печене

В блендер се смилат бисквитите на прах, добавят се захарта и разтопеното масло. Разбива се до хомогенност. С шпатула се изсипва в тортената форма. С дъното на чаша силно си притиска към основата на формата. Слага се във фурна и се запича на 170 градуса за около 8-10 мин. Охлажда се.

За тиквения слой: В купа се комбинират малко от захарта, канелата, джинджифил, карамфил, индийско орехче, сол. В миксер на ниска скорост се разбива сиренето около 2 мин. Постепенно на три пъти се добавя захарта и се разбива за 1-2 мин. Добавят се яйцата едно по едно и ванилията. Добавя се и тиквеното пюре и се разбива за около 1 мин. Изсипва се върху бисквитите. Заглажда се.

Тортената форма се поставя в плоска тава покрита с хартия за печене, за да не протече в началото на запичането. На най-долното ниво на фурната се поставя съд пълен с вода. По принцип повечето чийзкейкове се пекат на водна баня, но тук тази роля играе формата, напълнена с вода, която достатъчно овлажнява въздуха във фурната.

Пече се на 177 градуса за около 30 мин. и още на 165 градуса за още 15-20 мин, или докато ръбовете на чийзкейка са се отделили от формата и са се запекли приятно, а в средата е все още влажен и мек, и ако се разклати формата, това ще се види. Общото време за изпичане е около 40-60 мин.

За топинга: Докато се пече чийзкейкът, се разбърква с шпатула заквасена сметана с ванилията и захарта.

След като е готов сладкишът и изваден от фурната, веднага, още горещ, се залива с приготвената заквасена сметана. Разпределя се с шпатула и се допича за още 8 мин., за да се създаде топинг.

Изважда се от фурната и веднага с остър нож или метална шпатула се минава по края на формата. Това се прави задължително. Така се предпазва от напукване, защото при охлаждане чийзкейкът се свива.

След около 5-7 мин. върху него се поставя алуминиево фолио, за да се охлажда бавно. Когато е добре охладен, се поставя в хладилник най-малко за 8 часа или една нощ.

За украсата: Поръсва се със запечени обелени бадеми. Може и да се шприцова сметана, но по-елегантно стои с бадемите, а и аз не обичам прекалено натруфени сладкиши.

Тиквеният чийзкейк с бадеми е готов.

Източник: американска кухня

Забележка: изключителен вкус има този чийзкейк. Лек и приятен е. С кафявата захар е близо до запечен карамел. Но най-важното е, че не е сложен. Не намерих джинджифилови бисквити и затова съм ползвала общо 150 г Petit Beurre, като прибавих 1/4 ч.л. смлян джинджифил.

Тиквата е предварително изпечена и оставена на цедка хубаво да се изцеди, ако е необходимо. Трябва да е суха. Бисквитите, след като са положени във формата, могат да се поставят в хладилник, за да се стегнат. Или както аз направих - запекох ги точно за 8 мин. до хубави златисти крайчета по ръба на формата. Изпичането допринася за по-добър вкус. Въпрос на избор е.

Ако не се разполага с блендер, бисквитите могат да се начукат с дървено чукче в найлонов плик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: