Домашен ябълков оцет

10/01/2012
от БарфиНовак
"И това лято ви съветваме да заложите на домашно приготвения винен оцет, а не на евтините химически имитации по магазините!"
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо56 055
  • Преглеждания за месеца548
  • Преглеждания за седмицата127
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг4,3 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • ябълки - 2 кг
  • вода - около 2, 5 л
  • захар - 200 г (на 1 л по 100 г) или мед
  • мая - 10 г хлебна за ускоряване на ферментацията
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете негодни за консумация или наранени ябълки. Измийте ги добре, леко почистете, ако има твърде загнили участъци, но не махайте семките. Нарежете ги на ситно и ги сложете в съд с широко гърло.

Долейте до горе леко топла, предварително кипната вода, в която са разтворени захарта и маята. Оставете съда на тъмно, бе директна слънчева светлина.

Температурата трябва да е между 15-26 градуса. Оставете така за 4-6 седмици без да запушвате съда, защото за ферментацията е нужен кислород. Разбърквайте всеки ден или на 2-3 дена.

Накрая прецедете няколко пъти през марля, като отцедите и плода. Покрийте гърлото на съда с марля. Ферментацията е завършена, когато престанат да се отделят газови мехурчета от течността и тя се избистри напълно.

Отново се прецежда и оцетът се разлива в тъмни бутилки, които се запушват. Съхранява се на хладно.подобни рецепти тук

5 15
4 7
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Диана
Диана
28.10.2015 12:29
без захар и мая,само вода,от години ги правя
4
0
Адем АН
Адем АН
29.10.2014 10:29
Хареса ми рецептата.Ще се опитам да го направя.Дано се получи.И колко литра оцет ще се получи приблизително?
2
1
елена
елена
16.10.2014 15:37
а може и на слънце а не на с топла вода и на тъмно
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв