Домашен ябълков оцет

от БарфиНовак
10/01/2012
"И това лято ви съветваме да заложите на домашно приготвения винен оцет, а не на евтините химически имитации по магазините!"
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
Сготви+2 точки
Бъди първият сготвил
Статистика
  • Преглеждания общо50 808
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата184
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг4,2 от 5

Необходими Съставки

  • ябълки - 2 кг
  • вода - около 2, 5 л
  • захар - 200 г (на 1 л по 100 г) или мед
  • мая - 10 г хлебна за ускоряване на ферментацията

Приготвяне

Изберете негодни за консумация или наранени ябълки. Измийте ги добре, леко почистете, ако има твърде загнили участъци, но не махайте семките. Нарежете ги на ситно и ги сложете в съд с широко гърло.

Долейте до горе леко топла, предварително кипната вода, в която са разтворени захарта и маята. Оставете съда на тъмно, бе директна слънчева светлина.

Температурата трябва да е между 15-26 градуса. Оставете така за 4-6 седмици без да запушвате съда, защото за ферментацията е нужен кислород. Разбърквайте всеки ден или на 2-3 дена.

Накрая прецедете няколко пъти през марля, като отцедите и плода. Покрийте гърлото на съда с марля. Ферментацията е завършена, когато престанат да се отделят газови мехурчета от течността и тя се избистри напълно.

Отново се прецежда и оцетът се разлива в тъмни бутилки, които се запушват. Съхранява се на хладно.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 15
4 6
3 3
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Диана
Диана
28.10.2015 12:29
без захар и мая,само вода,от години ги правя
3
0
Даринка Калъчева
Даринка Калъчева
16.12.2015 21:32
Диана ,в момента съм заложила 1,500кг ябълк(минати през мелачка )около 1,800гр вода,две чаши ябълков оцет -домашен,250гр захар . Вече става 4-5 седмици всеки ден го бъркам , но има вкус на сладко вино ,кога според теб ще стане оцет ?
0
0
Адем АН
Адем АН
29.10.2014 10:29
Хареса ми рецептата.Ще се опитам да го направя.Дано се получи.И колко литра оцет ще се получи приблизително?
1
1
елена
елена
16.10.2014 15:37
а може и на слънце а не на с топла вода и на тъмно
1
0
Ангелина
Ангелина
25.03.2014 09:43
Оцета става превъзходен, но вместо хлебна мая ползвах малко ябълков оцет за мая.
7
2
Люси
Люси
05.09.2014 01:57
Здравейте!Също като вас мисля да заменя маята с оцет, но бихте ли уточнили приблизително количеството на оцета. Предварително благодаря.
31
0
Мария
Мария
22.10.2013 16:57
Чудесно! Ще го направя, благодаря!
5
0

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Gotvach.bg във Фейсбук

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с