Солена вита торта

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k8k6
Солена вита торта
Снимка: Добринка Петкова
1 / 5
08/07/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Като истински ценители ще ви кажем, че солените торти са страхотни. Те са ефектни, вкусни и изключително подходящи за всякакви поводи"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • заквасена сметана - 60 г
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 150 г
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • лютеница - 1 с.л.
  • кашкавал - 50 г
  • спанак - 50 г
  • за крема
  • кисело мляко - 250 г цедено
  • крема сирене - 150 г
  • заквасена сметана - 100 г
  • магданоз - 1/2 връзка
  • шунка - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Белтъците се разделят от жълтъците. Жълтъците се разбиват със сметаната.

Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и към тях добавете жълтъците. Пресейте брашното с бакпулвера и го прибавете към сместа.

Внимателно разбъркайте и разделете сместа на три части. Към всяка от тях добавете съответните добавки - към едната лютеница, към другата спанак, а към третата настърган кашкавал.

Застелете тавата от печката с хартия. Изсипете трите смеси в три поша. Започнете да сипвате от всяка смес, като ги редувате. Печете блата на 180 градуса около 20 минути.

Изважда се от фурната и се навива на руло. Оставете да се охлади. В купа смесете сметаната, млякото и сиренето.

Добавете нарязания магданоз и малко сол. Разбъркайте добре.

Развийте рулото и го намажете с крем (оставете малко за измазване на солената торта). Поръсете с нарязаната на кубчета шунка.

Блатът се нарязва на ленти (4-5). Завийте първата на руло и я поставете в чиния. След това вземете втората и я завийте около първата. Така направете и с останалите ленти. Измазва се останалия крем и се оставя в хладилника да стегне. След това се украсява по желание.

С крема и продуктите за пълнежа може да импровизирате. Правила съм я, като намажа блата и го нарежа на ленти - поръсвам една с шунка, а на следващата слагам печени червени чушки. Може да се добавят маслини, краставички, царевица и т.н. С украсата също импровизирам.

Солената вита торта е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: