Домашно сирене

от Бай ДанчоНовак
12/01/2012
"Веднъж приготвили си домашно сирене по тази рецепта, никога няма да опитате отново сиренето от магазина "
Сготви+2 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо70 656
  • Преглеждания за месеца252
  • Преглеждания за седмицата128
  • Коментирана10 пъти
  • Рейтинг3,9 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 10 л прясно овче
  • мая - 1 с.л. за сирене (20 капки/20 мл)
  • сол - 200 г на 1 л вода за саламурата за осоляване + 120 г на 1 л вода за саламурата за съхраняване

Начин на приготвяне

Прясното овче мляко се прецежда и се загрява за около 10 минути до температура 70 градуса, като не трябва да завира. След това се охлажда до 33 - 34 градуса. Добавя се маята, предварително разредена с преварена и охладена вода в съотношение 1:10.

Разбърква се добре и млякото трябва да се остави за 1 час на тази температура, за да се подсири. След това сместа се сипва в марля и се оставя да се отцеди за 2 часа, при което се отделя суроватката.

След това поставете сиренето в цедилка и го затиснете с тежести, за да се оформи. Оставете така поне за 6 часа. Нарежете го на отделни парчета след това и ги накиснете в саламура, за да се осоли.

За първата саламура са нужни за 1 л вода и 200 г сол. В нея сиренето трябва да преседи поне 24 часа. След това го преместете във втората саламура за съхранение, която се приготвя от 120 г сол на 1 л вода. Съхранява се в помещение с температура около 10 градуса.

След 60 дни сиренето е готов за консумация и може да се съхранява в хладилник.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 14
4 6
3 3
2 2
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Monika Ivanova
Monika Ivanova
10.04.2016 14:58
Аз си купувам от едни познати и даааа...няма нищо общо с боклуците по магазините.
0
2
Pressy
Pressy
24.03.2016 16:51
Кой не обича домашно приготвено всичко ! По-истинско е на вкус ! Браво и благодаря за рецептата ! Полезна е !
1
4
Йорданка
Йорданка
28.02.2016 17:00
обичам домашно сирене,добре че има кой да го приготвя :))
1
1

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни Рецепти