петък, 4 септември

Домашно сирене

Публикувана от:
Видяно: 43 543 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Предястия
Рецепта за Домашно сирене

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 10 л прясно овче
  • мая - 1 с.л. за сирене (20 капки/20 мл)
  • сол - 200 г на 1 л вода за саламурата за осоляване + 120 г на 1 л вода за саламурата за съхраняване

Приготвяне на Домашно сирене

Прясното овче мляко се прецежда и се загрява за около 10 минути до температура 70 градуса, като не трябва да завира. След това се охлажда до 33 - 34 градуса. Добавя се маята, предварително разредена с преварена и охладена вода в съотношение 1:10.

Разбърква се добре и млякото трябва да се остави за 1 час на тази температура, за да се подсири. След това сместа се сипва в марля и се оставя да се отцеди за 2 часа, при което се отделя суроватката.

След това поставете сиренето в цедилка и го затиснете с тежести, за да се оформи. Оставете така поне за 6 часа. Нарежете го на отделни парчета след това и ги накиснете в саламура, за да се осоли.

За първата саламура са нужни за 1 л вода и 200 г сол. В нея сиренето трябва да преседи поне 24 часа. След това го преместете във втората саламура за съхранение, която се приготвя от 120 г сол на 1 л вода. Съхранява се в помещение с температура около 10 градуса.

След 60 дни сиренето е готов за консумация и може да се съхранява в хладилник.

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Обща оценка за рецептата:Дай и ти своята оценка!
4.0 от 27 Гласа

Отзиви (7)

4
0
Отговор
Gene Doytch

2014-11-16, Оценка 5.0 от 5 за Домашно сирене

Сложете мезофилик култура, ренет, няколко лъжици кисело мляко и ензима липес.
7
0
Отговор
ЕЛЕНА

2014-05-09, Оценка 5.0 от 5 за Домашно сирене

Моята баба правеше сирене по друг начин.Научи рецептата от наши съседи-потомствени овчари.Всички са починали,но аз я пазя.
Вземаме току-що издоено овче мляко/още топло/,прецеждаме веднага през тензух в чист съд.Капваме мая за сирене,изчакваме да се стегне,разбъркваме с решетъчна лъжица и поставяме сиренината да се отцежда в тензух за 12 часа.След като добре се отцеди суроватката в специално направено за целта дървено сандъче,сиренето се изважда и се нарязва на 4 парчета.Посолява се с морска сол за 6-7 часа.Готовото сирене се реди в голям буркан,делва или тенекия/пластмасова/ като се поставя и солта от осоляването.Отделената суроватка не се изхвърля,а с нея се залива сиренето-тя е саламура.
Важно е млякото да се подсири с мая за сирене ВЕДНАГА след издояването,за да се запази температурата му,да се измери колко литра е и в зависимост от литража се добавя мая за сирене-на опаковката пише колко мая се слага за 1 литър мляко.
Ако няма сандъче за отцеждане сиренината се поставя с тензуха върху дървена пръчка,но след това,когато суроватката се отцеди се затиска с тежест за допълнително отцеждане.Солта за осоляването е толкова,колкото обилно да поръсим отгоре.Тя после постепенно се стапя в суроватката.
Сиренето зрее на хладно 3-4 месеца и е твърдо,без шупли,но опита се добива с практиката.Млякото НЕ СЕ ВАРИ.
4
1
Отговор
moni

2014-01-15, Оценка 5.0 от 5 за Домашно сирене

Ште пробвам
0
1
ицоКой ТЕ е учил да пишеш?
9
3
Отговор
тихомир

2013-11-29, Оценка 5.0 от 5 за Домашно сирене

това е само част от някаква рецепта за оцеляващи-т.е. нещо което ще се изяде бързо преди да се развали!
3
0
Отговор
Мани

2013-05-28, Оценка 5.0 от 5 за Домашно сирене

за колко килограма сирене е рецептата?
3
0
Отговор
pnp

2013-01-20, Оценка 5.0 от 5 за Домашно сирене

и аз така го правя но не достига за саламура.
1
1
Отговор
ko ta barka

2012-02-13, Оценка 3.0 от 5 за Домашно сирене

ша го побвамиии :P

Най-популярните рецепти от категорията

Избрани

Подобни и изпробвани

Подобни от Ezine.bg

  • Лесни Домашни Сиренки
  • Сиренка
  • Домашно доматено пюре

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с

Вкусна и бърза рецепта за Домашно сирене. Намери ли това, което търсиш? Прелисти останалите рецепти за Домашно сирене. Вкусни рецепти от нашенската и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Домашно сирене в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с множество ястия, вкусотии, съвети и заръки от нашите автори, на едно място.