вторник, 23 декември

Домашно сирене

Публикувана от:
Видяно: 33 906 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Предястия
Рецепта за Домашно сирене

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 10 л прясно овче
  • мая - 1 с.л. за сирене (20 капки/20 мл)
  • сол - 200 г на 1 л вода за саламурата за осоляване + 120 г на 1 л вода за саламурата за съхраняване

Приготвяне на Домашно сирене

Прясното овче мляко се прецежда и се загрява за около 10 минути до температура 70 градуса, като не трябва да завира. След това се охлажда до 33 - 34 градуса. Добавя се маята, предварително разредена с преварена и охладена вода в съотношение 1:10.

Разбърква се добре и млякото трябва да се остави за 1 час на тази температура, за да се подсири. След това сместа се сипва в марля и се оставя да се отцеди за 2 часа, при което се отделя суроватката.

След това поставете сиренето в цедилка и го затиснете с тежести, за да се оформи. Оставете така поне за 6 часа. Нарежете го на отделни парчета след това и ги накиснете в саламура, за да се осоли.

За първата саламура са нужни за 1 л вода и 200 г сол. В нея сиренето трябва да преседи поне 24 часа. След това го преместете във втората саламура за съхранение, която се приготвя от 120 г сол на 1 л вода. Съхранява се в помещение с температура около 10 градуса.

След 60 дни сиренето е готов за консумация и може да се съхранява в хладилник.

4.1 от 25 Гласа

Отзиви (7)

  • 0
    0
    Отговор
    Gene Doytch

    2014-11-16, Оценка 5 от 5 за Домашно сирене

    Сложете мезофилик култура, ренет, няколко лъжици кисело мляко и ензима липес.
  • 4
    0
    Отговор
    ЕЛЕНА

    2014-05-09, Оценка 5 от 5 за Домашно сирене

    Моята баба правеше сирене по друг начин.Научи рецептата от наши съседи-потомствени овчари.Всички са починали,но аз я пазя.
    Вземаме току-що издоено овче мляко/още топло/,прецеждаме веднага през тензух в чист съд.Капваме мая за сирене,изчакваме да се стегне,разбъркваме с решетъчна лъжица и поставяме сиренината да се отцежда в тензух за 12 часа.След като добре се отцеди суроватката в специално направено за целта дървено сандъче,сиренето се изважда и се нарязва на 4 парчета.Посолява се с морска сол за 6-7 часа.Готовото сирене се реди в голям буркан,делва или тенекия/пластмасова/ като се поставя и солта от осоляването.Отделената суроватка не се изхвърля,а с нея се залива сиренето-тя е саламура.
    Важно е млякото да се подсири с мая за сирене ВЕДНАГА след издояването,за да се запази температурата му,да се измери колко литра е и в зависимост от литража се добавя мая за сирене-на опаковката пише колко мая се слага за 1 литър мляко.
    Ако няма сандъче за отцеждане сиренината се поставя с тензуха върху дървена пръчка,но след това,когато суроватката се отцеди се затиска с тежест за допълнително отцеждане.Солта за осоляването е толкова,колкото обилно да поръсим отгоре.Тя после постепенно се стапя в суроватката.
    Сиренето зрее на хладно 3-4 месеца и е твърдо,без шупли,но опита се добива с практиката.Млякото НЕ СЕ ВАРИ.
  • 3
    0
    Отговор
    moni

    2014-01-15, Оценка 5 от 5 за Домашно сирене

    Ште пробвам
  • 7
    1
    Отговор
    тихомир

    2013-11-29, Оценка 5 от 5 за Домашно сирене

    това е само част от някаква рецепта за оцеляващи-т.е. нещо което ще се изяде бързо преди да се развали!
  • 3
    0
    Отговор
    Мани

    2013-05-28, Оценка 5 от 5 за Домашно сирене

    за колко килограма сирене е рецептата?
  • 3
    0
    Отговор
    pnp

    2013-01-20, Оценка 5 от 5 за Домашно сирене

    и аз така го правя но не достига за саламура.
  • 1
    1
    Отговор
    ko ta barka

    2012-02-13, Оценка 3 от 5 за Домашно сирене

    ша го побвамиии :P

Вкусна и бърза рецепта за Домашно сирене. Намери ли това, което търсиш? Прелисти останалите рецепти за Домашно сирене. Вкусни рецепти от нашенската и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Домашно сирене в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с множество ястия, вкусотии, съвети и заръки от нашите автори, на едно място.