Картофени топки с плънка от маслини и топено сирене

11/11/2016
"Знаем, че парти хапките не са истинска храна, но толкова много ни харесаха, че се наядохме само с тях "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции18 бр.
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо983
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • картофи - 300 г
  • яйце - 1 бр. голямо прясно
  • чубрица
  • черен пипер
  • куркума
  • джинджифил - сушен смлян
  • сминдух
  • оризово брашно - 3 - 4 с.л.
  • маслини - безсолни, без костилки
  • топено сирене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме хубаво картофите и слагаме цели, без да белим, да се варят в посолена вода, докато омекнат, но не да се възваряват. Готовите картофи изваждаме от водата и като се охладят, белим.

Настъргваме на ренде. Яйцето (1 бр.) отделяме на жълтък и белтък. Към белтъка прибавяме щипка сол и разбиваме с миксер или бъркалка, да се получи твърда пяна с връхчета. Тогава прибавяме жълтъка на яйцето и разбиваме още малко, докато се смесят.

От разбитото яйце слагаме 3 с.л. към картофите, а другата част остава за паниране. Разбъркваме картофите с яйцето (3 с.л.) и подправяме с чубрица, черен пипер, куркума, джинджифил, сминдух и сол. Количеството на всички подправки е по вкус.

Омесваме добре полученото картофено тесто. От него правим малки топчета с размери, малко по- големи от маслинка (c леко навлажнени с вода ръце се работи по-лесно).

Оформените картофени топчета, леко притискаме в средата. Всяка маслинка срязваме по дължина и в нея слагаме малко парченце топено сиренце. Така приготвените маслинки слагаме в средата на всяко картофено топче. Оформяме картофчетата леко елипсовидно (отново работим с влажни ръце).

Готовите картофчета овалваме добре в оризово брашно. Нагряваме олио (по- голямо количество ) и в него изпържваме картофчетата, като точно преди да сложим в мазнината, панираме в яйчената пяна.

Изпържваме от всички страни до приятен златист цвят. Изваждаме внимателно и слагаме върху скаричка да се отцеждат от мазнината.

Хубави са и топли, и охладени.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Ваня Георгиева
Уникални са станали!
0
0
Илияна Димова
Благодаря !
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв