Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Бирени Мезета»Картофени топки с плънка от маслини и топено сирене

Картофени топки с плънка от маслини и топено сирене

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Картофени топки с плънка от маслини и топено сирене
Снимка: Илияна Димова
14 / 15
11/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
18 бр.
"Знаем, че парти хапките не са истинска храна, но толкова много ни харесаха, че се наядохме само с тях"

Необходими Продукти

  • картофи - 300 г
  • яйце - 1 бр. голямо прясно
  • чубрица
  • черен пипер
  • куркума
  • джинджифил - сушен смлян
  • сминдух
  • оризово брашно - 3 - 4 с.л.
  • маслини - безсолни, без костилки
  • топено сирене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме хубаво картофите и слагаме цели, без да белим, да се варят в посолена вода, докато омекнат, но не да се възваряват. Готовите картофи изваждаме от водата и като се охладят, белим.

Настъргваме на ренде. Яйцето (1 бр.) отделяме на жълтък и белтък. Към белтъка прибавяме щипка сол и разбиваме с миксер или бъркалка, да се получи твърда пяна с връхчета. Тогава прибавяме жълтъка на яйцето и разбиваме още малко, докато се смесят.

От разбитото яйце слагаме 3 с.л. към картофите, а другата част остава за паниране. Разбъркваме картофите с яйцето (3 с.л.) и подправяме с чубрица, черен пипер, куркума, джинджифил, сминдух и сол. Количеството на всички подправки е по вкус.

Омесваме добре полученото картофено тесто. От него правим малки топчета с размери, малко по- големи от маслинка (c леко навлажнени с вода ръце се работи по-лесно).

Оформените картофени топчета, леко притискаме в средата. Всяка маслинка срязваме по дължина и в нея слагаме малко парченце топено сиренце. Така приготвените маслинки слагаме в средата на всяко картофено топче. Оформяме картофчетата леко елипсовидно (отново работим с влажни ръце).

Готовите картофчета овалваме добре в оризово брашно. Нагряваме олио (по- голямо количество ) и в него изпържваме картофчетата, като точно преди да сложим в мазнината, панираме в яйчената пяна.

Изпържваме от всички страни до приятен златист цвят. Изваждаме внимателно и слагаме върху скаричка да се отцеждат от мазнината.

Хубави са и топли, и охладени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Уникални са станали!
11.11.2016 16:40
1
Покажи всички подкоментари