Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Пиле Марсала (Оригинална рецепта от Марсала)

Пиле Марсала (Оригинална рецепта от Марсала)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
07/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Изведнъж всички полудяха по това пиле! Опитайте и ще разберете защо"

Необходими Продукти

  • пилешки гърди - 4 бр.
  • брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • сол - 1 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • зехтин - 1/4 ч.ч. + бучка хубаво масло
  • печурки - 2 ч.ч. гъби
  • вино марсала - 1 ч.ч. или около 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нужен ви е дълбок тиган за пържене със зехтин и бучка масло.

В купа се изсипва брашното, сол, черен пипер и се разбърква. Натопяват се пилешките гърди и се набрашняват добре и от двете страни. Не се изтръскват и се оставят настрани.

Загрява се зехтинът на среден огън и пилешките гърди се запържват и от двете страни до приятно златисто. Изваждат се.

В тигана се изсипват гъбите и веднага се заливат с виното Марсала. Оставят се да се задушават за около 4-5 мин.

Пилешките гърди се връщат в тигана и с щипки започват да се обръщат постоянно в мазнината - около 15 мин. Сосът в тигана става тъмен и силно ароматен и това се дължи на Марсалата.

В подходяща чиния се сервират пилешките гърди и се заливат със соса.

За гарнитура поднесете картофено пюре.

Допълнение по желание: В тигана се добавя още една хубава бучка масло, 1/2 ч.л. сух риган и 1/4 ч.ч. сухо шери. Добавя се и сметана за готвене около 1/2 ч.ч. Оставя се за няколко минути да заври и се заливат пилешките гърди.

Пилето Марсала (Оригинална рецепта от Марсала) е много вкусно.

Източник: Италианска оригинална рецепта от Марсала, Сицилия. Рецептата е свалена от клип.

Забележка: Изключително вкусен и бърз аламинут. Ползвах основните съставки на рецептата.

При добавяне на виното може да се получи ефект на фламбиране.

Пилешките гърди може и да се разполовят и леко да се начукат през свежо фолио, но много нежно, за да не се разкъсат.

Аз не съм ги начуквала, защото при по-плътни пилешки парчета оставят повече сокове и влажност, а това е важно, защото пилешкото бяло месо е доста сухо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: