Шоколадов кекс с крем Брюле

16/01/2012
Ефросияот ЕфросияМастър Шеф / Автор
"Фенове сме на всичко, което е с Крем Брюле "
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции10-12 парчета
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо70 111
  • Преглеждания за месеца161
  • Преглеждания за седмицата37
  • Коментирана11 пъти
  • Рейтинг4,2 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • брашно - 200 г
  • бакпулвер - 1, 5 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • шоколад - 150 г натурален
  • масло - 125 г
  • захар - 200 г кафява
  • ванилия - 1 ч.л.
  • яйца - 2 броя, големи
  • орехи - 100 г, счукани
  • прясно мляко - 500 мл за крема
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 6 броя жълтъци
  • желатин - 25 г
  • сметана - 200 г сладкарска + 1 - 2 с.л. за глазурата
  • ванилия - 1 пакетче
  • шоколадов кувертюр - по желание за глазура
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната предварително на 180 градуса и застелете с хартия за печене, след което намазнете тава с размери 20/20 см.

В купа смесете брашното, солта и бакпулвера.
В съд на котлона, на водна баня, разтопете натрошения шоколад и маслото, след което ги оставете хубаво да изстинат.

В друга купа разбийте яйцата със захарта до пухкав крем и добавете ванилията. Постепенно добавете и разбъркайте с шоколадовата смес. След нея следва да добавите брашняната смес. Разбъркайте внимателно с шпатула и накрая прибавете и орехите.

Изсипете сместа в подготвената тавичка, загладете и сложете да се пече за около 30 минути. Проверете накрая готовността с клечка. Готовият сладкиш оставете да се охлади в тавата.

За крем Брюле смесете прясното мляко, сметаната, жълтъците и захарта и бъркайте на котлона, докато клокне. Щом кремът леко се сгъсти, го свалете и добавете към него предварително набъбналия и разтопен желатин.

Оставете да се охлади добре. Разстелете го върху сладкиша и оставете за 2-3 часа да се стегне. Вариант 2: Сипете крема в шприц или пош с тънък накрайник и вкарайте крема в произволни места от кекса.

Оставете на студено за 2-3 часа. Залейте отгоре с шоколадова глазура, разбъркана с 1 с.л. сметана. Оставете и тя да се охлади и поднесете шоколадовия кекс с крем Брюле, нарязан на парчета.
подобни рецепти тук

5 17
4 15
3 10
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

Martin Strong
Martin Strong
22.04.2016 13:54
А орехите къде останаха?
0
0
Мирослав
Мирослав
26.07.2012 17:45
пише - 1 чаша за блата, 1 чаша за крема
1
0
кева
кева
26.07.2012 15:10
Как се разделя захарта за блата и крема?
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв