Карамелен ориз на фурна

13/11/2016
Gergana Tsvetanova
отGergana TsvetanovaПомощник Готвач31773401
"Кой да се сети, че като смесите ориз и крем карамел ще се получи такава вкусотия "
Приготвяне25 мин.
Готвене30 мин.
Общо55 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 452
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг3 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • ориз - 350 г объл
  • захар - 2 ч.ч.
  • ванилия - 1
  • портокал - кората на 1 бр., настъргана /може и лимон/
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 700 мл
  • масло - 70 г краве, меко
  • захар - 8 с.л. за карамелизиране
  • канела - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измивам ориза добре, докато стане бистра водата. В тенджерата слагам да заври повече вода с щипка сол. Слагам ориза да ври за 10-15 минути, да не е съвсем сварен. Измивам го отново, да се махне нишестето, отцеждам го добре, да стане почти сух.

Включвам фурната на 200 градуса, да загрее.

Разбивам яйцата със захарта, добавям млякото, ванилията, настърганата портокалова кора и маслото. Добавям изцедения ориз и разбърквам добре.

В тенджерка слагам захарта и 4 с.л. вода да се карамелизират. Разпределям карамела в купички, сипвам ориза и пека, докато отгоре се получат кафяви петна и да няма никаква течност.

Вадя от фурната и ръся канела. Може да се яде и топъл, и охладен.подобни рецепти тук

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!