Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Ориз на Фурна»Карамелен ориз на фурна

Карамелен ориз на фурна

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7184k2
Карамелен ориз на фурна
Снимка: Gergana Tsvetanova
3 / 4
13/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Кой да се сети, че като смесите ориз и крем карамел ще се получи такава вкусотия"

Необходими Продукти

  • ориз - 350 г объл
  • захар - 2 ч.ч.
  • ванилия - 1
  • портокал - кората на 1 бр., настъргана /може и лимон/
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 700 мл
  • масло - 70 г краве, меко
  • захар - 8 с.л. за карамелизиране
  • канела - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измивам ориза добре, докато стане бистра водата. В тенджерата слагам да заври повече вода с щипка сол. Слагам ориза да ври за 10-15 минути, да не е съвсем сварен. Измивам го отново, да се махне нишестето, отцеждам го добре, да стане почти сух.

Включвам фурната на 200 градуса, да загрее.

Разбивам яйцата със захарта, добавям млякото, ванилията, настърганата портокалова кора и маслото. Добавям изцедения ориз и разбърквам добре.

В тенджерка слагам захарта и 4 с.л. вода да се карамелизират. Разпределям карамела в купички, сипвам ориза и пека, докато отгоре се получат кафяви петна и да няма никаква течност.

Вадя от фурната и ръся канела. Може да се яде и топъл, и охладен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: