Плодова торта Лято

NEVINEVI
Помощник Готвач
1629965321k3
Плодова торта Лято
Снимка: NEVI
1 / 2
14/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"Посрещнете лятото със свежа плодова торта и не пропускайте да си хапнете поне две парчета от нея"

Необходими Продукти

  • ЗА БЛАТА
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 200 г
  • брашно - 250 г
  • портокалова кора - от 1 бр.
  • лимонова кора - от 1 бр.
  • ванилия
  • ЗА КРЕМА
  • сметана - 500 мл сладка
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 200 г
  • жълтъци - 4 бр.
  • брашно - 6 с.л.
  • желатин - 10 г
  • вода - 3 с.л. студена
  • ванилия
  • За сиропа
  • вода - 400 мл
  • захар - 200 г
  • ванилия
  • За украса
  • орехи - 200 г печени
  • касис
  • боровинки
  • ягоди
  • малини
  • череши
  • киви
  • бяло грозде
  • мента
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Този блат няма набухвател и е много важно да разбиете яйцата добре, в противен случай няма да бухне.

Пресейте брашното и добавете на части при яйчената смес, като разбърквате внимателно с шпатула. Овкусете с ванилията, портокаловите и лимоновите кори.

След като сте смесили всичко добре, изсипете сместа във форма за торта с подвижно дъно и диаметър 23 см, застлана с хартия за печене.

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурната за 10 минути, после намалете фурната на 180 градуса и печете до готовност. Блатът е готов, когато забиете шишче в него и го извадите сухо.

Не отваряйте фурната през първите 20 минути от печенето - в противен случай блатът ще спадне. Готовия блат извадете от фурната и оставете да изстине напълно във формата. Охладения блат извадете, като прокарате нож по ръба на фирмата и тогава я отворите.

Подравнете блата, ако се е получила издутина отгоре, и после разрежете на две.

Направете крема, като направете каша от жълтъците, брашното, ванилия и 100 мл от прясното мляко. Останалото мляко загрейте заедно със захарта и когато заври, прибавете яйчената кашата при постоянно разбъркане. Щом кремът се сгъсти, свалете от котлона.

Накиснете желатина във водата и оставете да набъбне за няколко минути. После прибавете към топлия крем и разбъркайте много добре. Изсипете крема в купа и оставете в хладилник да стегне поне 1-2 часа. Разбийте сметана с миксер и я смесете с охладения яйчен крем.

За сиропа сложете в тенджера водата захарта и ванилията и загрейте. Щом захарта се стопи, свалете от котлона и оставете да се охлади напълно. След като всички компоненти за тортата са готови и охладени, може да я сглобите по следния начин.

Сглобете тортата във формата, в която пекохте блатовете, като сложите едната половина от блата на дъното и полейте със сироп. Намажете с крем и върху него сложете другата половина от блата и полейте със сироп. Приберете в хладилник за 1-2 часа, като покриете тортата.

Извадете от формата, като прокарате нож по ръба на формата и тогава я отворете. Намажете тортата от всички страни с останалия крем. Нарежете орехите на дребно и покрийте страните на тортата с тях. Отгоре декорирайте с пресните плодове и листа мента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: