Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Завъртяна баница с праз и дебели кори

Завъртяна баница с праз и дебели кори

ВальоВальо
Новак
217254
Завъртяна баница с праз и дебели кори
Снимка: Вальо
1 / 3
17/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12
"Така е завъртяна тази баница, че ще ви завърти главата от раз! Богата, ароматна и с масло - кой може да ѝ устои?"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 6 бр. ръчно точени /около 700 г/
  • сирене - 600 - 700 г или по 100 - 120 г на кора
  • яйца - 6 бр.
  • масло - 120 г
  • олио - 50 мл кафена чашка
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 4 с.л.
  • сода за хляб - 1/2 ч.л. (не слагам много - бухва си и без даже)
  • праз лук - 3 стръка средно големи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото се разтопява в купа и се добавя олиото.

Содата се разбърква в киселото мляко, за да шупне.

Празът се нарязва на ситно и задушава с 2-3 лъжици от мазнината. Охлажда се до стайна температура.

В голяма купа се разбиват яйцата и се отделя малко за намазване (около 5-6 с.л.).

След това в купата се прибавят млякото, празът, натрошеното сирене и брашното. Разбърква се добре и сме готови за корите.

Ползвам голяма плитка тава 35-38 см, на която намазвам дъното.

Корите една по една първо се намазват с мазнина с четката, после от пълнежа – 7-8 с.л.(горе-долу).

Навиват се рехаво на охлюв и се поставят една до друга, но да има по малко разстояние. По този начин се изпича по-добре.

Намазват се с яйцето и печем в долната половина на фурната на 170 градуса за 45-50 мин.

Бележка: Корите са от тези, дето ги продават на килограм. Значително по-дебели са от фините и една тежи около 100-120 г. Маслото и сиренето са от селската мандра. Ами, баш как си требе! Да ви е сладко !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Антоанета Димитрова
Антоанета Димитрова
Рецептата е добра, но следващия път като я правя ще пропусна брашното.
26.01.2017 21:18
1
Покажи всички подкоментари
Вальо
Вальо
Забравих сиренето ;) , а то е 600-700 гр. , тоест около 100-120 гр. на кора.
17.11.2016 12:43