Домашно точена баклава с орехи и лешници

17/11/2016
Добринка Петкова
отДобринка ПетковаМастър Шеф12522041396
"Най-вкусната баклава е с домашно точени кори, така че не се ослушвайте, ами запретвайте ръкави и започвайте да точите, не е толкова трудно "
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции30
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 549
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе първо сиропа. Сложете захарта в подходяща тенджерка. Залейте я с водата и лимоновия сок. Оставете да заври и варете около 15 минути на слаб огън. Оставете го да изстине.

В купа пресейте брашното с бакпулвера. В друга купа разбийте яйцата. Добавете млякото, след това олиото, оцета и солта. Започнете да добавяте от брашното, като бъркате с телена бъркалка. След като започне да се оформя топка, прехвърлете на плота и доомесете на ръка.

Разделете тестото на 3 равни части. Всяка от тях направете на 10 топчета. Завийте ги с фолио, за не хващат коричка.

Поръсете плота обилно с нишесте. Вземете едно топче и го разточете на кръг около 15 см, като го поръсвате с нишесте. Слагате настрана и я поръсвате с нишесте.

Продължавате с останалите топчета тесто, като трябва да имате три купчинки с по 10 кори една върху друга. Взимате едната купчинка, поръсвате с нишесте и я разточвате на голяма кора с диаметър около 36 см. Премерете тавата и изрежете неравностите.

Преместете кората в приготвената тава. Поръсете я обилно с част от смлените ядки. По същия начин разточете следващите 10 кори. Преместете върху плънката и поръсете с останалите ядки.

Разточете последните 10 кори и покрийте плънката. С остър нож нарежете баклавата по ваш избор. Размесете изрезките и от тях изрежете украсата. Поставете върху всяко парче цвете, а в средата по един лешник.

Разтопете маслото и залейте баклавата, като сипвате в процепите. Печете баклавата на 180 градуса около 1 час. Извадете я от фурната и още гореща я залейте със студения сироп.

Оставете баклавата да престои една нощ.

Бройката зависи как ще нарежете баклавата и с каква големина ще бъдат парчетата.

Рецептата знам от моята приятелка Небибе-Нелиподобни рецепти тук

5 5
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!