Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Домашно точена баклава с орехи и лешници

Домашно точена баклава с орехи и лешници

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k8k6
Домашно точена баклава с орехи и лешници
Снимка: Добринка Петкова
2 / 3
28/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
30
"Най-вкусната баклава е с домашно точени кори, така че не се ослушвайте, ами запретвайте ръкави и започвайте да точите, не е толкова трудно"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 150 мл
  • олио - 150 мл
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • брашно - около 900 г
  • за разточване на корите
  • нишесте - 300 г
  • за пълнеж
  • орехи - 200 г
  • лешници - 100 г
  • за заливката
  • масло - 300 г
  • за сиропа
  • захар - 600 г
  • вода - 750 мл
  • лимон - 1/2 бр., сок
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе първо захарния сироп. Сложете захарта в подходяща тенджерка. Залейте я с водата и лимоновия сок. Оставете да заври и варете около 15 минути на слаб огън. Оставете го да изстине.

В купа пресейте брашното с бакпулвера. В друга купа разбийте яйцата. Добавете млякото, след това олиото, оцета и солта.

Започнете да добавяте от брашното, като бъркате с телена бъркалка. След като започне да се оформя топка, прехвърлете на плота и доомесете на ръка.

Разделете тестото на 3 равни части. Всяка от тях направете на 10 топчета. Завийте ги с фолио, за не хващат коричка.

Поръсете плота обилно с нишесте. Вземете едно топче и го разточете на кръг около 15 см, като го поръсвате с нишесте. Слагате настрана и я поръсвате с нишесте.

Продължавате с останалите топчета тесто, като трябва да имате три купчинки с по 10 кори една върху друга. Взимате едната купчинка, поръсвате с нишесте и я разточвате на голяма кора с диаметър около 36 см. Премерете тавата и изрежете неравностите.

Преместете кората в приготвената тава. Поръсете я обилно с част от смлените ядки. По същия начин разточете следващите 10 кори. Преместете върху плънката и поръсете с останалите ядки.

Разточете последните 10 кори и покрийте плънката. С остър нож нарежете баклавата по ваш избор. Размесете изрезките и от тях изрежете украсата. Поставете върху всяко парче цвете, а в средата по един лешник.

Разтопете маслото и залейте баклавата, като сипвате в процепите. Печете баклавата на 180 градуса около 1 час. Извадете я от фурната и още гореща я залейте със студения сироп.

Оставете баклавата да престои една нощ.

Бройката зависи как ще нарежете баклавата и с каква големина ще бъдат парчетата.

Домашно точената баклава с орехи и лешници е готова.

Рецептата знам от моята приятелка Небибе-Нели

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
55
42
30
20
10
Дай твоята оценка: