Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Карантия»Фегато ала Венециана (Телешки дроб по венециански)

Фегато ала Венециана (Телешки дроб по венециански)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Фегато ала Венециана (Телешки дроб по венециански)
Снимка: marcheva14
1 / 2
20/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Не може да не се влюбите в италианската кухня, особено след като опитате този феноменален деликатес - Фегато ала Венециана"

Необходими Продукти

  • телешки дроб - 500 г
  • лук - 6 гл. големи шалот
  • масло - 3 с.л.
  • зехтин
  • сол
  • червено вино - 1/3 ч.ч. или около 50 мл
  • балсамов оцет
  • гарнитура - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително телешкият дроб се накисва за една нощ в прясно мляко. Оставя се в хладилник. На следващия ден се изважда и много добре се подсушава в домакинска хартия и се премахват всички жилки, ако има такива. Нарязва се на филийки около 1 1/2 см.

Лукът се почиства и нарязва на филийки.

Разтопяват се лъжица и половина масло и малко зехтин в тенджера с дебело дъно на умерен котлон. Добавя се лук на филийки, посолява се и се оставя за 4-5 мин на котлона да се задушава, като често се разбърква. Трябва да омекне, но не и да се зачерви - трябва да остане бял. След определеното време се сваля от котлона и се оставя настрани.

В по-голям тиган се налива зехтин и на умерен огън се изпържват филийките дробчета. Посоляват се. Трябва да са с приятен златист загар. Готови се прибавят се към лука и се оставят на топло.

В същия тиган се прибавя последната лъжица масло, виното, като се остъргва дъното от полепналите частици и се оставя на умерен огън да деглазира и да се редуцира наполовина. В този сос се прибавят дробчетата с лук, овкусява се богато с балсамов оцет на вкус. Оставя се за няколко минути на умерен огън и лукът трябва да се слее хубаво със соса.

Гарнитура:картофено пюре

Забележка: В оригиналната рецепта тел. дроб не се изкисва за една нощ в прясно мляко, а направо се измива, подсушава и приготвя. Балсамов оцет се прибавя на вкус, около 50 мл.

Ползвах хубаво аржентинско червено вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: