Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита Баница»Бабината дърпана баница

Бабината дърпана баница

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7184k2
Бабината дърпана баница
Снимка: Gergana Tsvetanova
2 / 5
20/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Иска ни се да имахме златните ръце на баба, за да приготвяме толкова вкусна баница"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - около 1 кг около 1 кг
  • сол - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • вода - 500 мл
  • За плънката
  • сирене - 400 г
  • яйца - 5 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • сода за хляб - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От изброените продукти се замесва тесто, разделя се на равни части, всяка част се оформя на топче.

Оформените топчета тесто се подреждат в тава и се поливат обилно с олио. Тестото се оставя да си почине и да се отпусне за 10-15 минути.

През това време се приготвя плънката, като всички продукти се смесват и разбъркват.

Взема се топче тесто и се разтегля във формата на кръг върху покривка, когато се разтегли на голяма кора, се полива с малко олио и няколко лъжици от плънката.

Навива се на руло с помощта на покривката.

Поставя се в намазана с олио тава във форма на охлювче.

Така се оформя цялата баница, оставя се да си почине около 10 минути и се пече на 180 градуса за 30-35 минути.

Изпечената дърпана баница се напръсква с вода и се покрива с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: