Селски мекици с дупка

20/11/2016
"Най-вкусна закуска за неделния ден...а и за който и да е ден от седмицата "
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 111
  • Преглеждания за месеца105
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • суха мая - 2 ч.л.
  • яйце - 1 бр.
  • олио - 50 мл
  • кисело мляко - 1 к.ч.
  • вода - 150 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 4 - 5 ч.ч.
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в хладката вода със захарта и се оставя да шупне за 10 минути.

Пресява се брашното в тава, а в средата се оформя кладенче, добавя се бухналата мая, сол, олио, киселото мляко и разбитото яйце. Бърка се с вилица, като се загребва от брашното, да стане тесто, после се замесва.

Намазва се с олио и го поставяме в купа, покрита с фолио, във хладилника за една нощ.

Сутринта се изважда и оставя на стайна температура да се отпусне за 15 минути, после леко се премесва.

Загрява се олио в тиган, късаме малко топче тесто и оформяме мекици, с палец се прави дупка в средата и пържим от двете страни до хубав златист цвят.

Изваждат се върху салфетка, да попие мазнината.

Може да поднесете със сладко или сирене и чаша чай.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар