Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Памук питка със сирене и магданоз

Памук питка със сирене и магданоз

Памук питка със сирене и магданоз
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
03/09/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1
"Невероятно - ето как памук питата може да стане дори по-неустоима"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - около 700 г
  • олио - 3 с.л.
  • прясно мляко - 200 мл топла
  • яйца - 2 бр.
  • пудра захар - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л. равна
  • мая - 10 г суха
  • За плънката
  • сирене - 200 г
  • извара - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • олио - 1/2 ч.ч. за измесване
  • жълтък - за намазване
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте млякото и разтворете маята. Пресейте брашното. Добавете млякото с маята, пудрата захар, солта, олиото и яйцата. Замесете меко тесто.

Ако е необходимо, добавете още прясно мляко. Оставете го на топло да втаса, като го покриете с кърпа.

Смесете сиренето, яйцата, изварата и ситно нарязания магданоз. Разбъркайте до еднородност.

Готовото тесто разделете на 6-7 топки. Потопете всяка топка в олио и разтеглете.

Сложете в средата от плънката, завийте на руло и вържете на възелче.

Подредете възелчетата в подходяща суха тава с намазнено дъно. Отгоре излейте олиото, което ви е останало, а между пролуките сложете от плънката.

Намажете с разбит жълтък, поръсете със ситно нарязан магданоз и оставете отново да втаса.

Изпечете памук питката в загрята умерена фурна до златисто.

Готовата питка поръсете със студена вода и завийте, докато омекне.

Памук питката със сирене и магданоз е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: