Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Понички»Bomboloni или италиански понички

Bomboloni или италиански понички

NEVINEVI
Помощник Готвач
1629965321k3
Bomboloni или италиански понички
Снимка: NEVI
2 / 6
21/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
40 бр.
"Не може да им се наситите - ароматни, сладки, пухкави, вълшебни"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • захар - 80 г
  • мая - 25г от кубче
  • ванилова захар - 1 с.л.
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 2 бр.
  • краве масло - 50 г меко разделено на 4 части
  • олио - за пържене
  • захар - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се затопля леко и в него се разтваря маята с 1 с.л. от захарта. Оставя се да шупне на топло място.

В купа се пресява брашното и се оформя кладенче. В него се слагат яйцата и двата вида захар. Замесва се тесто, към което постепенно се добавя мекото масло (разделено предварително на 4 равни части). Меси се до пълното усвояване на маслото и до получаване на гладко и еластично тесто.

Тестото се поставя в подмазана купа, покрива се с кърпа и се оставя да втасва на топло 2 часа.

След като тестото удвои обема си, се прехвърля върху набрашнен плот. Разточва се на кора с дебелина около 1 см. С помощта на чаша с диаметър около 7 см се изрязват кръгове. Изрезките се премесват и процедурата се повтаря до изчерпване на тестото.

Изрязаните кръгове се подреждат върху тава, застлана с подмазана хартия за печене, а върху тях се слага подмазано найлоново фолио, за да не образуват коричка. Оставят се да втасат повторно за около 2 часа.

Загрява се олио в подходящ съд до 160-170 градуса.

Подгответе си две чинии – в едната сложете домакинска хартия, върху която ще вадите готовите бомболони, а в другата - захар за овалване. Пържете 5-6 броя наведнъж - не повече, за да сте сигурни, че ще са равномерно изпържени.

Пържете до златисто от двете страни. Стават златисти много бързо и не бива да се оставят без надзор.

Извадете и ги отцедете върху домакинска хартия и веднага оваляйте в захар.

Може да ги хапвате и така или да ги напълните с крем или мармалад по ваш избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: